Има опасност за съществуването на водноелектрическите централи (ВЕЦ) България след промяна на Наредбата за ползването на повърхностните води, пише в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

    Съгласно текстовете на Наредбата, в случай на изменение и/или продължаване на разрешително за водоползване трябва да бъде представян и документ за учредено право на строеж в принадлежащите земи на реката. В България, по данни от бранша, само в частния сектор има над 250 действащи ВЕЦ, като всяка една от тях е построена съгласно и в съответствие със законите в страната, които са действали към момента на построяването им. Съгласно нормативните актове, никога не е имало задължение при строеж на ВЕЦ, да бъде учредявано право на строеж за водовземните съоръжения в речните корита. В този смисъл новата разпоредба води до пълно блокиране на работния процес на почти целия водноелектрически сектор, пише в позицията.

АИКБ твърдо защитава становището, че в условията на изключително ускорен ръст на цените на въглеродните емисии и електроенергията България не може да допусне спирането на работещи електроцентрали, които не отделят въглеродни емисии и представляват най-евтиния ВЕИ ресурс в страната, се посочва в съобщението.