Предварителните проучвания за изграждането на лека градска железница (леко метро) във Варна бяха представени публично днес.

Проектът е продължение на предвижданията, които са направени още с разработването на общия устройствен план на Варна през 2008 година, както и предвидени разширения на тази концепция в заобикалящата община Аксаково, което е свързано и с индустриалната зона, обясниха на нарочен брифинг. 

Участък 1 от проекта включва подробната разработка и разширение на така важния бул. “Цар Освободител”, който в себе и в решенията на Общия устройствен план на Варна съвместява трасе за скоростен екологичен транспорт. Участък 1 стига до Летище-Варна.

Участък 2 е продължение от Летището към тази икономическа зона, която при пълна реализация би представлявала едно голямо работно място, с много работещи, за които трябва да се осигури по-икономичен транспорт.

Участък 3 представлява отклонението към градската част от бул. “Христо Смирненски” до самия Център, стига до ЖП гарата както и близо до Морска гара.

Участък 4 е продължението на север към курортите. В случая стига до к.к. “Златни пясъци”, като има перспектива за развитие и в северна посока, въпреки че това е един изключително сложен участък и той е свързан с развитието на друг булевард.

Участък 5 е в южна посока (посока Бургас). Той също е много сложен, свързан с играждането на заложения в Общия устройствен план на Варна 3-ти мост над езерото. Участък 6 е трасе по бул. “Република”, който стига до крайезерния път на Варна. Участък 7 е отклонение към град Аксаково, което също ще осигурява работещите в икономическата зона.

Снимка: Live Varna