212 големи български туроператори няма да получат достъп до 16.5 млн. лв. помощ за възстановяване на вземания на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г. Това ще доведе до трусове в сектора, казаха от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) на пресконференция днес. Организацията настоява за спешна промяна на ПМС №197 от 18 юни тази година в противен случай ще предприеме протестни действия.

Този нормативен акт внася три нови обстоятелства, които диаметрално променят философията на закона за извънредното положение, а освен това са и счетоводно неизпълними, казаха от ОБТ.

„Трите нови условия са заявени на 15 юни, а се отнасят за събития със стара дата. Туроператорите е трябвало към 5 април да осчетоводят дължимите към клиентите суми и да са издали за тях кредитни извествия. Съгласно Закона за счетоводството обаче, издаде ли се такъв документ, вземанията стават изискуеми в едноседмичен срок. Второто обстоятелство е уверение от доставчиците, че блокираните при тях пари са невъзстановими. Най-нелепо е третото условие – туроператорът да няма ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението – очевидно да е в процедура по несъстоятелност“, обясни Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Според нея и колегата й Георги Рачев, заместник-председател на БАТА, има драматична липса на комуникация с екипа на министър Балтова. Затова сдружението на туроператорите ще излезе на протест с искане за оставка.