Споразумение за научно и научно-техническо сътрудничество подписаха Българската академия на науките /БАН/ и Руската академия на науките /РАН/ на церемония днес, която се състоя дистанционно. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на РАН - акад. Александър Сергеев, подписаха документа. В рамките на споразумението ще се изготви "Пътна карта" на съвместните научноизследователски проекти, съобщи пресцентърът на БАН.

2021 година е обявена за Година на науката и технологиите в Русия, е казал при подписването председателят на БАН. Първото споразумение за сътрудничество между БАН и РАН е от 1958 г., с няколко актуализации, и след известно прекъсване днес сътрудничеството между двете академии се възобновява, предаде БТА.

На срещата днес е бил поставен акцент върху традиционно добрите взаимоотношения между българските и руските учени. 55 са съвместните проекти в различни научни области и 35 - в областта на фундаменталните космически изследвания.

Двете академии ще подкрепят сътрудничеството в областта на фундаменталните изследвания в различни научни области и ще обменят научна и научно-техническа информация. Споразумението предвижда разработка и реализация на съвместни научни проекти между учените, организирането на научни конференции, както и школи за млади учени. Предстои също да се реализират съвместни програми за международна академична мобилност.

На днешната дата 7 юли се навършват и 142 години от дипломатическите отношения между Русия и България. Споразумението е било подписано в присъствието в БАН на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, а в РАН - на посланика на България в Русия Атанас Кръстин, които са приветствали учените.

На церемонията в БАН са присъствали зам.-председателите - чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, и проф. Евдокия Пашева, а в РАН - зам.-председателят акад. Юрий Балега.