l На срещата на върха в София за “Три морета” дойдоха президенти, бизнес делегации и за първи път шефът на МВФ

l Румен Радев: Това показва блестящия интерес към нашата инициатива

За инфраструктурните проекти, които трябва да се развият в Централна и Източна Европа по “Три морета”, може да се възползвате от нов ресурс от 650 млрд. долара, който ще е факт до края на годината. Това съобщи пред участниците в инициативата шефката на МВФ Кристалина Георгиева.

София е домакин на срещата на върха по “Три морета”и събра деветима президенти на различни държави и над 400 бизнесмени.

Георгиева посочи, че това ще е

най-голямата

инжекция на

средства в

историята

на фонда

Целта е да се увеличи глобалната ликвидност и да се помогне на развиващите се пазари и бедните нации да се справят с планината от дългове и пораженията на пандемията.

Изчисленията на МВФ показват, че през следващите години ръстът на БВП на 12-те страни учредителки на “Три морета” ще бъде по-висок от този на западноевропейските държави. Но 112 милиона жители на тези страни доскоро бяха заложници на инфраструктурата и затова приветстваме инициативата, която ще доведе до нейното подобрение, посочи Георгиева.

В МВФ изчислили, че ролята на инфраструктурата е ключова за икономическия растеж и нейното подобряване допринася за увеличение на икономическия ръст с между 1,7 и 3,5 процентни пункта.

1 евро в

инфраструктура

връща в

икономиката

1,7-2,50 евро

Това в дългосрочен план стимулира растежа, подчерта Георгиева. Посочи, че организацията разглежда региона като хъб, който интегрира нисковъглеродните инвестиции, което е много важно за конкурентоспособността и за привличането на инвеститори, което ще го направи по-силен в светлината на настъпващата климатична криза.

“Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Нашият регион планира да задели по-голям дял от инвестициите, насочени към образование и здравеопазване. Това означава дигитализация на училищата, на здравните системи, а в бизнес сферата това ще допринесе за по-голяма конкурентоспособност. Няма да сме си свършили работата обаче, ако не инвестираме в научноизследователска и развойна дейност. Инвестициите в тях в този регион са по-малко от две трети спрямо дела в Западна Европа,

половин процент

от БВП повече

инвестиции ще

доведе до 5%

по-голям ръст

на брутния вътрешен продукт”, подчерта Кристалина Георгиева.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че страната му подкрепя напълно “Три морета” и свързаността и сигурността, които се засилват благодарение на инициативата. “Ние искаме да се ангажираме още повече с изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с тези на Европа. Свързаността винаги е била цел на единния европейски пазар”, каза още Щайнмайер.

Българският президент Румен Радев се обърна към присъстващите с думите, че

“Три морета” се

е доказала като

платформа

за диалози,

очертаваща стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност.

“Инвестиционният форум продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството. Това е добър модел. През последните месеци имаме резултати”, каза Радев. Той даде пример с 3 инвестиции в енергетиката и транспорта и се надявал тази динамика да се ускорява. Презизентът бил оптимист, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за инвестиции.

Радев отбеляза, че е радостно присъствието на толкова много участници в София - президенти, ръководители на делегации. Включително и на наши стратегически партньори като САЩ, Германия. Благодаря на президент Франк-Валтер Щайнмайер за личното му участие и ангажимент и на Европейската комисия и на бизнес делегациите, каза президентът.

И посочи, че

за първи път

във форума

се включва

управителят

на МВФ,

както и държавни и бизнес представители от Западна Европа, Близкия изток, че има и впечатляваща делегация от Американския конгрес. Това показва блестящия интерес към нашата инициатива, допълни президентът.

Президентите на Естония - Керсти Калюлайд, на Латвия - Егилс Левитс, на Полша - Анджей Дуда, на Словения - Борут Пахор, също похвалиха инициативата, чрез която се създава много голям потенциал за развитие в региона и изграждане на бизнес партньорства. “Три морета” се превърна в модел за сътрудничество и за другите региони, посочиха президентите.

Според българския икономически министър Кирил Петков иновациите дават нова възможност на “Три морета”, защото с тяхна помощ се създават и нови бизнеси. Той се надявал да има още инвестиции в транспорта, дигитализацията и енергетиката.

Джо Байдън: Да изкореним корупцията, която краде успеха на много народи

САЩ подкрепят инициативата “Три морета”, заяви Джо Байдън в специално видео обръщение в началото на срещата на върха в София. Според американския президент има невероятен потенциал регионът да се подобри.

“Ангажираме се да се подобрят връзките с институциите във вашия регион, за да може Европа да изпълни отколешната си цел да е обединена, да работи и да живее в мир. Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си. Да инвестираме в инфраструктура, и то по прозрачен начин, включително чрез инициативата за възраждане на един по-добър свят, и да изкореним корупцията, която краде за твърде много народи шанса им да успеят.

Като работите заедно, ще укрепите суверенитета и енергийната сигурност. Всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в XXI век, за да може светът да е по-сигурен. Може да го постигнем заедно”, каза Байдън.

Президентът на САЩ благодари на Румен Радев и на министъра на икономиката Кирил Петков за организирането на срещата.