Инвестициите в земя, злато и имоти ще конкурират банковия депозит

Банки се съревновават не да печелят повече от кредитиране на бизнеса и клиентите, а кой ще отчете на собствениците повече преизпълнение от високи такси, комисиони и дебитни лихви

- Какво се случва с икономиката - кризата отмина, отминава или се задава, г-н Андреев? 

- Животът се нормализира и световната икономика се възстановява от шока. Нашата икономика е отворена към света и също набира скорост.

- Финансовата ни система май не успя да се зарази и остава стабилна. Отминала ли е опасността за нея?

- В основата на финансовата ни система са международни, основно европейски банкови групи. При тези нива на капитал, ликвидност и печалби, които отчитат, те са “ваксинирани” да не ги лови зараза. Лихвите по кредити са толкова ниски, че не би следвало да е проблем да се обслужват. Трябва един бизнес да е съвсем фалирал или да се източва съзнателно, за да пристъпи една банка към принудително събиране. Като правило банките се стремят при проблем да се дообезпечат, да разсрочат вземанията и да дадат време на кредитополучателите си да решат проблемите.

- Задава ли се обаче хиперинфлация, която да отхапе значителна част от намаляващите доходи, или опасността е пресилена?

- В борбата с пандемията, за да се избегне икономически и финансов апокалипсис, властите по света прибягнаха до парични и фискални мерки, в пъти по-мащабни от тези през 2008-2009 г. Сега, когато светът се връща към нормалност, рязко скачат нефт, суровини, труд и услуги. Хиперинфлация едва ли се задава, но е възможно да преминем през период на по-висока от досегашната инфлация при отрицателни реални лихви. Дори 5% инфлация годишно за период от 5 г. при нулеви лихви по депозити биха обезценили с над 20% спестяванията на хората в банките, оттук и повишената тревожност и усещането, че трябва да се предприеме нещо.

- Три големи банки у нас обявиха, че спират да откриват нови спестовни сметки. Обяснението е, че е временно, докато са ниски лихвите. Предлагат алтернативи за спестяванията. Можете ли да пресметнете - губеща инвестиция ли е депозитът  в момента, докога очаквате да бъде така?

- Депозитите са губещи от известно време, защото през последните години лихвите бяха първо минимални, след това нулеви, а сега даже отрицателни по големите депозити. В същия период недвижимите имоти, златото, суровините и борсовите индекси отбелязаха растеж.

Ако банките се поддадат на изкушението, вместо да кредитират повече, да си преизпълняват бюджетите за сметка на таксуване на вложителите, могат скоро и лихвите по масовите депозити да станат отрицателни. Неотдавна една от големите банки въведе 1,5% дебитна лихва върху салда на фирми над 200 хил. лв. Ако в сметката има един лев повече, се плаща лихва върху цялата сума, а не само върху превишението. Излиза, че се облагат живите пари, с които се правят ежедневни операции и от които всъщност банката допълнително печели такси и комисиони. За сравнение, БНБ начислява на банките върху салдата при нея наполовина по-ниска лихва. Направих справка в няколко търговски банки в Европа, но подобни солени дебитни лихви по фирмени сметки нямаше никъде.

 - Да бъдем полезни на тези, които имат свободни спестени пари и търсят алтернатива на банковия депозит. Да започнем с имотите, които българите традиционно предпочитат. Как да подберат имот, подходящ за инвестиция, за да бъде не само доходно, но все пак и ликвидно вложение?

- Преди да стигнем до инвестиционния имот, е добре всеки първо да прецени какъв имот му е необходим за лично потребление в момента и в перспектива. По-големият имот влече повече разходи за отопление, обзавеждане и данъци, а всяка покупко-продажба отнема няколко процента за брокерски комисиони, данъци и такси. Демографските тенденции и промените в градоустройството силно влияят на доходността. В градове със затихващи функции е трудно да постигнете изпреварващ ръст в цените на имотите. У нас София расте бързо и привлича значителен дял от инвестициите. В Пловдив и Варна също се наблюдава повишена активност особено за имоти до 200 000 евро. Преди да инвестирате, се поинтересувайте какво предстои да се случи в района. Индустриалните, бизнес и технологичните паркове, новите линии на метрото създават допълнително търсене и тласкат цените нагоре. Неотдавна беше завършена поредната отсечка на околовръстното шосе в София и достъпът до Панчарево беше значително улеснен. За броени месеци инвестиционната активност в района скочи и цените на имотите тръгнаха изпреварващо нагоре. Внимателно преценете освен цената на имота неговата реална стойност и полезност. През 90-те години много прохождащи строители нароиха в София кооперации, които като функционалност, качество и външен вид изглеждат по-зле от панелните блокове. В момента на пазара излизат мащабни, зелени, изпълнени с качествени материали проекти, с контролиран достъп и други екстри. По-добрата архитектура, функционалното разпределение, естетиката на вътрешния дизайн могат да добавят 50-100 евро стойност на квадратен метър за потребителя при едни и същи вложени средства. Такива имоти са по-търсени за наем и се продават по-бързо.

- Инвестиционните фондове възможност ли са за средните спестители, или има специални изисквания, за да се влага в тях? Има ли рискове и какви са те, ако парите са в такъв фонд?

- Инвестиционните фондове са хиляди, с различен рисков профил и подборът им изисква специализирани знания. У нас банките като правило контактуват с клиентите си с по-големи наличности - собственици на фирми, лекари, адвокати, нотариуси, мениджъри, и им предлагат да инвестират част от средствата си във фондове, най-често на самата банкова група. Обсъждат какъв процент от средствата да бъдат в облигации, акции, суровини, злато или други активи, консултират ги кои активи се предполага, че са по-нискорискови и кои по-високорискови и клиентът взима своето решение. Повечето клиенти са в зряла възраст и са успешни професионалисти в своята област, но нямат специализирани финансови познания. Понякога имат нереалистични очаквания за доходност и ако портфейлът им отчете 15-20 процента спад, обикновено приключват с експеримента. Тези, които избират да се занимават сериозно с инвестиции на финансовите пазари, четат много, консултират се, понякога структурират виртуален портфейл, “управляват” го известно време и едва тогава влагат средства. Като правило това са млади професионалисти с вкус към дигиталната икономика, следят новините около компаниите, в които инвестират, четат отчетите и полагат ежедневни усилия, понякога по няколко часа на ден.

- Игра на борсата - безопасна ли е и доходна ли е? Да се играе сам или да се отдели част от печалбата за брокер? Какво да се следи, как да му се постави “задачката” да управлява парите?

- Играта на борсата е опасна особено със заемни пари, но ако имате познания и устойчива психика, този тип дейност може да бъде доходоносна. Неотдавна един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет, чиято компания за половин век е произвела хиляди мултимилионери, спомена, че за това време независимо от феноменалния краен резултат си спомня за 4 случая, когато акциите на компанията му са губили 40-60% от пазарната си стойност. Отговорете си на въпроса вие готови ли сте да гледате как спестяванията ви се топят, докато ежедневно ви облъчват “продавачите на страх”. В COVID кризата за 6 седмици американските, а и европейските акции загубиха 1/3 от стойността си. Година по-късно не само компенсираха спада, а са на рекордни нива.

- Златото? Изглежда примамливо, особено през последните 2 години заради възходящия тренд в цената му. Безопасна инвестиция ли е? Има ли специални правила за нея?

- Златото се представя обичайно добре в периоди на отрицателни реални лихви. Централните банки държат част от резервите си в злато. Можете и вие да решите част от активите ви да са в злато - дали 2-10 процента, е въпрос на индивидуално решение. В България няколко банки продават инвестиционно злато под формата на монети и кюлчета за всеки джоб.

- Земята се оказва търсена стока, още повече че у нас е на изчерпване. Говорим за земеделската земя. Продажба или рента, ако сме наследили или придобили? Рискове и доходност?

- Ако очаквате по-висока инфлация, не е моментът да продавате нивите на дядо и баба, а ако имате свободни средства, може би е добра идея да купите още. У нас големи арендатори и фондове изкупиха значителен дял от плодородната земя, така че предлагането е в пъти по-малко, отколкото преди 10-15 г. Обработваемата земя носи доход 2-4 процента годишно, който на пръв поглед не е висок, но на нея се произвеждат борсово търгувани стоки и когато техните цени нарастват, нараства като правило и цената на земята. Земеделската земя ви носи и други ползи - доходите от ренти не се облагат, банките я приемат охотно за обезпечение по кредит, делима е и ако ви трябват спешно средства, можете да продадете част от нея и да запазите останалото.

- Подскажете някои не толкова популярни възможности за вложение на свободни пари. Например – в образование, квалификация, собствен малък бизнес проект. Добре ли е в такива случаи да се рискуват всички спестени пари, или да се ползва част от тях?

- Цените на ток, парно и вода растат, затова пък инвестициите в зелена енергия, топлоизолации, смяна на дограма могат да са много рентабилни.

Ако имате къща с голям слънчев двор, с южно изложение и в близост до трафопост, консултирайте се със специалисти и инвестирайте в малка соларна централа. Трябват ви 350 кв. м площ за панелите, инвестицията е около 35-38 хил. лв., а чистият доход при действащата преференциална цена на КЕВР е 4000-4900 лв. годишно. Малко предприемчивост и години наред ще получавате над 10 процента годишна доходност в сравнение с 0 процента лихва в банката. Една такава инвестиция се откупува за 6-7 г., а доходът е относително постоянен и сигурен. Ако не ви достигат парите, проверете в банката - вероятно охотно биха ви дали кредит.

Смяната на дограма, осветление или топлоизолация също може да бъде високо рентабилно и да се изплати бързо.