Финансистът Момчил Андреев: В какво си струва да влагате своите пари

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва

Финансистът Момчил Андреев: В какво си струва да влагате  своите пари

Момчил Андреев

Инвестициите в земя, злато и имоти ще конкурират банковия депозит

Банки се съревновават не да печелят повече от кредитиране на бизнеса и клиентите, а кой ще отчете на собствениците повече преизпълнение от високи такси, комисиони и дебитни лихви

- Какво се случва с икономиката - кризата отмина, отминава или се задава, г-н Андреев? 

- Животът се нормализира и световната икономика се възстановява от шока. Нашата икономика е отворена към света и също набира скорост.

- Финансовата ни система май не успя да се зарази и остава стабилна. Отминала ли е опасността за нея?

- В основата на финансовата ни система са международни, основно европейски банкови групи. При тези нива на капитал, ликвидност и печалби, които отчитат, те са “ваксинирани” да не ги лови зараза. Лихвите по кредити са толкова ниски, че не би следвало да е проблем да се обслужват. Трябва един бизнес да е съвсем фалирал или да се източва съзнателно, за да пристъпи една банка към принудително събиране. Като правило банките се стремят при проблем да се дообезпечат, да разсрочат вземанията и да дадат време на кредитополучателите си да решат проблемите.

- Задава ли се обаче хиперинфлация, която да отхапе значителна част от намаляващите доходи, или опасността е пресилена?

- В борбата с пандемията, за да се избегне икономически и финансов апокалипсис, властите по света прибягнаха до парични и фискални мерки, в пъти по-мащабни от тези през 2008-2009 г. Сега, когато светът се връща към нормалност, рязко скачат нефт, суровини, труд и услуги. Хиперинфлация едва ли се задава, но е възможно да преминем през период на по-висока от досегашната инфлация при отрицателни реални лихви. Дори 5% инфлация годишно за период от 5 г. при нулеви лихви по депозити биха обезценили с над 20% спестяванията на хората в банките, оттук и повишената тревожност и усещането, че трябва да се предприеме нещо.

- Три големи банки у нас обявиха, че спират да откриват нови спестовни сметки. Обяснението е, че е временно, докато са ниски лихвите. Предлагат алтернативи за спестяванията. Можете ли да пресметнете - губеща инвестиция ли е депозитът  в момента, докога очаквате да бъде така?

- Депозитите са губещи от известно време, защото през последните години лихвите бяха първо минимални, след това нулеви, а сега даже отрицателни по големите депозити. В същия период недвижимите имоти, златото, суровините и борсовите индекси отбелязаха растеж.

Ако банките се поддадат на изкушението, вместо да кредитират повече, да си преизпълняват бюджетите за сметка на таксуване на вложителите, могат скоро и лихвите по масовите депозити да станат отрицателни. Неотдавна една от големите банки въведе 1,5% дебитна лихва върху салда на фирми над 200 хил. лв. Ако в сметката има един лев повече, се плаща лихва върху цялата сума, а не само върху превишението. Излиза, че се облагат живите пари, с които се правят ежедневни операции и от които всъщност банката допълнително печели такси и комисиони. За сравнение, БНБ начислява на банките върху салдата при нея наполовина по-ниска лихва. Направих справка в няколко търговски банки в Европа, но подобни солени дебитни лихви по фирмени сметки нямаше никъде.

 - Да бъдем полезни на тези, които имат свободни спестени пари и търсят алтернатива на банковия депозит. Да започнем с имотите, които българите традиционно предпочитат. Как да подберат имот, подходящ за инвестиция, за да бъде не само доходно, но все пак и ликвидно вложение?

- Преди да стигнем до инвестиционния имот, е добре всеки първо да прецени какъв имот му е необходим за лично потребление в момента и в перспектива. По-големият имот влече повече разходи за отопление, обзавеждане и данъци, а всяка покупко-продажба отнема няколко процента за брокерски комисиони, данъци и такси. Демографските тенденции и промените в градоустройството силно влияят на доходността. В градове със затихващи функции е трудно да постигнете изпреварващ ръст в цените на имотите. У нас София расте бързо и привлича значителен дял от инвестициите. В Пловдив и Варна също се наблюдава повишена активност особено за имоти до 200 000 евро. Преди да инвестирате, се поинтересувайте какво предстои да се случи в района. Индустриалните, бизнес и технологичните паркове, новите линии на метрото създават допълнително търсене и тласкат цените нагоре. Неотдавна беше завършена поредната отсечка на околовръстното шосе в София и достъпът до Панчарево беше значително улеснен. За броени месеци инвестиционната активност в района скочи и цените на имотите тръгнаха изпреварващо нагоре. Внимателно преценете освен цената на имота неговата реална стойност и полезност. През 90-те години много прохождащи строители нароиха в София кооперации, които като функционалност, качество и външен вид изглеждат по-зле от панелните блокове. В момента на пазара излизат мащабни, зелени, изпълнени с качествени материали проекти, с контролиран достъп и други екстри. По-добрата архитектура, функционалното разпределение, естетиката на вътрешния дизайн могат да добавят 50-100 евро стойност на квадратен метър за потребителя при едни и същи вложени средства. Такива имоти са по-търсени за наем и се продават по-бързо.

- Инвестиционните фондове възможност ли са за средните спестители, или има специални изисквания, за да се влага в тях? Има ли рискове и какви са те, ако парите са в такъв фонд?

- Инвестиционните фондове са хиляди, с различен рисков профил и подборът им изисква специализирани знания. У нас банките като правило контактуват с клиентите си с по-големи наличности - собственици на фирми, лекари, адвокати, нотариуси, мениджъри, и им предлагат да инвестират част от средствата си във фондове, най-често на самата банкова група. Обсъждат какъв процент от средствата да бъдат в облигации, акции, суровини, злато или други активи, консултират ги кои активи се предполага, че са по-нискорискови и кои по-високорискови и клиентът взима своето решение. Повечето клиенти са в зряла възраст и са успешни професионалисти в своята област, но нямат специализирани финансови познания. Понякога имат нереалистични очаквания за доходност и ако портфейлът им отчете 15-20 процента спад, обикновено приключват с експеримента. Тези, които избират да се занимават сериозно с инвестиции на финансовите пазари, четат много, консултират се, понякога структурират виртуален портфейл, “управляват” го известно време и едва тогава влагат средства. Като правило това са млади професионалисти с вкус към дигиталната икономика, следят новините около компаниите, в които инвестират, четат отчетите и полагат ежедневни усилия, понякога по няколко часа на ден.

- Игра на борсата - безопасна ли е и доходна ли е? Да се играе сам или да се отдели част от печалбата за брокер? Какво да се следи, как да му се постави “задачката” да управлява парите?

- Играта на борсата е опасна особено със заемни пари, но ако имате познания и устойчива психика, този тип дейност може да бъде доходоносна. Неотдавна един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет, чиято компания за половин век е произвела хиляди мултимилионери, спомена, че за това време независимо от феноменалния краен резултат си спомня за 4 случая, когато акциите на компанията му са губили 40-60% от пазарната си стойност. Отговорете си на въпроса вие готови ли сте да гледате как спестяванията ви се топят, докато ежедневно ви облъчват “продавачите на страх”. В COVID кризата за 6 седмици американските, а и европейските акции загубиха 1/3 от стойността си. Година по-късно не само компенсираха спада, а са на рекордни нива.

- Златото? Изглежда примамливо, особено през последните 2 години заради възходящия тренд в цената му. Безопасна инвестиция ли е? Има ли специални правила за нея?

- Златото се представя обичайно добре в периоди на отрицателни реални лихви. Централните банки държат част от резервите си в злато. Можете и вие да решите част от активите ви да са в злато - дали 2-10 процента, е въпрос на индивидуално решение. В България няколко банки продават инвестиционно злато под формата на монети и кюлчета за всеки джоб.

- Земята се оказва търсена стока, още повече че у нас е на изчерпване. Говорим за земеделската земя. Продажба или рента, ако сме наследили или придобили? Рискове и доходност?

- Ако очаквате по-висока инфлация, не е моментът да продавате нивите на дядо и баба, а ако имате свободни средства, може би е добра идея да купите още. У нас големи арендатори и фондове изкупиха значителен дял от плодородната земя, така че предлагането е в пъти по-малко, отколкото преди 10-15 г. Обработваемата земя носи доход 2-4 процента годишно, който на пръв поглед не е висок, но на нея се произвеждат борсово търгувани стоки и когато техните цени нарастват, нараства като правило и цената на земята. Земеделската земя ви носи и други ползи - доходите от ренти не се облагат, банките я приемат охотно за обезпечение по кредит, делима е и ако ви трябват спешно средства, можете да продадете част от нея и да запазите останалото.

- Подскажете някои не толкова популярни възможности за вложение на свободни пари. Например – в образование, квалификация, собствен малък бизнес проект. Добре ли е в такива случаи да се рискуват всички спестени пари, или да се ползва част от тях?

- Цените на ток, парно и вода растат, затова пък инвестициите в зелена енергия, топлоизолации, смяна на дограма могат да са много рентабилни.

Ако имате къща с голям слънчев двор, с южно изложение и в близост до трафопост, консултирайте се със специалисти и инвестирайте в малка соларна централа. Трябват ви 350 кв. м площ за панелите, инвестицията е около 35-38 хил. лв., а чистият доход при действащата преференциална цена на КЕВР е 4000-4900 лв. годишно. Малко предприемчивост и години наред ще получавате над 10 процента годишна доходност в сравнение с 0 процента лихва в банката. Една такава инвестиция се откупува за 6-7 г., а доходът е относително постоянен и сигурен. Ако не ви достигат парите, проверете в банката - вероятно охотно биха ви дали кредит.

Смяната на дограма, осветление или топлоизолация също може да бъде високо рентабилно и да се изплати бързо.

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на