Четири предложения са български, едно от тях вече е финансирано

Проекти за 180,9 млрд. евро вече са кандидатствали за финансиране пред инвестиционния фонд 3SIIF, създаден в рамките на инициативата “Три морета”. Това стана ясно в петък при приключването на Шестата среща на върха на инициативата, която бе в НДК.

На заключителната пресконференция с участието на президентите на България, Латвия, Полша и Румъния бе представена декларация от срещата, в една от точките на която бе посочено, че е създадена публична платформа за напредъка по проектите.

Въпросната платформа не дава достъп до описание на самите проекти, но от обобщената справка се вижда, че

досега за

финансиране са

кандидатствали

общо 90 проекта

на стойност 180,9 млрд. евро. 49% от проектите по стойност са транспортни, 37% са енергийни, а 14% - за дигитализация.

По последни данни фондът 3SIIF е набрал до момента 1 млрд. евро, които се очаква до края на годината да стигнат 2 милиарда. Плановете предвиждат до няколко години капиталите на фонда да стигнат 15-20 млрд. евро, но това ще привлече допълнителен частен капитал от около 100 млрд. евро. Освен това фондът е револвиращ и част от отпуснатите средства се възстановяват с течение на времето и могат отново да служат за финансиране на проекти.

Най-много проекти - 11 на брой, е представила Полша. България засега е с четири проекта, като един от тях е подаден в последните два месеца и все още не е одобрен, а

един вече

е получил

одобрение

Става дума за придобиването на голям соларен парк в първомайското село Караджалово, в който като инвеститор влиза австрийската Enery и това бе съобщено преди около месец.

По време на софийската среща на върха изпълнителният директор на фонда Джо Филипс каза, че засега проектите, които са напълно одобрени и са отпуснати средства, освен българския са още два - един в Полша и един в Естония. Първият е за развитие на полската платформа за лизинговане на локомотиви “Каргоюнит”, която е създадена през 2003 г. и е една от шестте най-големи подобни фирми в ЕС. Втората сделка е за доизграждане и пускане в експлоатация на талинския Greenenergy data center. При него фондът е изкупил по-голямата част от дяловете на предишните частни собственици на недовършения проект, като им е оставил под 10% от акциите. Стойността и на двата проекта, както и на българския не се съобщава публично, тъй като такива са правилата на фонда, но по данни от пазара и в трите случая става дума за около 100 млн. евро.

По време на софийската среща служебният икономически министър Кирил Петков даде идеята да се създаде още един допълнителен инвестиционен фонд, насочен към иновации и нови технологии, а президентът Румен Радев заяви, че

иновациите и

образованието

също трябва

да станат

приоритети

на инициативата, както са транспортът, енергетиката и дигитализацията. В заключителната декларация от София обаче тези идеи не са споменати.