“ТриВоДи” - от възхода до сектата

  • 0
authorАвтор: 24 часа

“ТриВоДи” - от възхода до сектата

Любен Дилов-син и Слави Трифонов, зад тях Емил Димитров-Ревизоро и Росен Петров са в НДК след местните избори през 1999 г. като лицата на партия “Гергьовден.

“Ку-ку” беше емоция, “Каналето” - бизнес

Ако в началото на 90-те години “Ку-ку” беше неустоима, завладяваща емоция, символ на свободното слово, носител на промените, шанс за полета на младежката мисъл и въображение, в средата на десетилетието неговият наследник “Каналето” вече беше бизнес. И то най-големият в телевизионната индустрия. Продуцентите Трифонов, Воденичаров и Дилов, обединени под изключително находчивото фирмено лого “ТриВоДи”, изглеждаха не само неразделни, но и непобедими по рейтинг и финансов ръст. “Каналето” в този момент беше нещо повече от предаване, представляваше ковачница за телевизионни кадри, упражняваше мощно въздействие над общественото мнение, реализираше различни проекти, притежаваше собствена музикална компания и бенд, над него бе само небе! Но както повечето успешни начинания и в това

проблемите

започнаха именно

в момента, в който

се изкачи на върха

Основна разделителна линия бе въпросът в каква посока да продължи развитието си тази златна мина, как най-удачно да се канализира нейната мощ. Може би, ако не бяха три, а две водите, нямаше да се стига до драматични сътресения, но друго е било писано.

Много важно е да се отбележи, че Трифонов, Воденичаров и Дилов са напълно различни личности. Да, смеят се на едно и също, обичат еднакво долче витата и с равна сила се отвращават от комунистическата мъгла, но нямат нищо общо като произход, възпитание, целеполагане и визия за бъдещето.

Трифонов попада в “Ку-ку” като музикант, не като артист. В началото, преди да се утвърди като авторитет, той е доста потиснат от креативните творци наоколо, комплексира се от подигравките за рехавата си опашка и хърбавото телосложение, презира високомерието на излезлите от НАТФИЗ звезди, които непрестанно му напомнят, че е от село и не може да се мери с тях. Трупа гняв и зловеща амбиция, но не допуска да изпадне в изолация. Той намира съмишленици там, където е най-силен - сред музикантите. “Ку-ку бенд” е истински приятелската му среда, там безпрепятствено разгръща своя талант.

Любен Дилов-син

е всичко, което

Трифонов мечтае

да бъде

На него креативът отвътре му идва, по наследство и по право. Всичко смешно и находчиво в предаването е измислено или вдъхновено от него. Той е създателят на вестник “Ку-ку”, към чиято редакция привлича талантливи млади студенти от Софийския университет (СУ). Сигурно ще прозвучи малко грандомански, но едни от най-силните пера в днешно време са започнали кариерата си именно от този вестник, който бе истинският новатор на съвременната преса. Само си припомнете блестящата рубрика, в която се обясняваше значението на думите - неповторим хумористичен тълковен речник. Сред ярките ѝ примери и напълно в тон със злободневните политически глупости е тълкуванието на думата

“космонавт” - човек,

който си маже

космите с нафта

Или “динозавър” - човек, който си завира дини в... ясно къде.

Та, за Слави не е трудно да изпадне в пълен възторг и емоционална зависимост от Дилов, още повече че писателят насърчава вродената му амбиция, учи го как се прави бизнес и най-вече как се берат плодовете на славата.

А Камен Воденичаров е съвсем трети случай, него просто няма как да не го обичаш. Момче от центъра на София, артистичен, ведра душа, бохем. Той обаче за разлика от двамата си съдружници ненавижда интригите и схемите, твърде свободолюбив е, за да влиза в съглашателства с вредни елементи и да върти подмолни далавери. Не! Камен не е на масата на Васил Илиев, а в “Спартакус”. Това му е различното.

Бохемският и аристократичен дух на актьора започва да дразни Трифонов и раздразнението му постепенно прераства в открита непоносимост. Дилов известно време се опитва да поддържа неутралитет в името на “световния мир”, но неусетно взаимните интереси го свързват все повече със Слави. Разривът става видим, когато Камен отхвърля категорично идеята да се ползват спонсори от сивата икономика.

Тезата на Воденичаров е, че “ТриВоДи” трябва да търси единство в различията. Той предлага всеки от тримата продуценти да осъществява проектите си под шапката на компанията: Трифонов да издава музикални албуми, Дилов да пише сценарии, книги и пр., а Камен да се посвети на театъра и да осъществи мечтата си за българска музикална телевизия като MTV. Според него така компанията ще се съхрани, превръщайки се в холдинг, който печели от колорита на идеите, вместо да се разпадне безславно заради неосъществени творчески амбиции.

Залъкът обаче е прекалено голям за подобно соломоновско решение. Политическите амбиции на Дилов, който е един от основните двигатели на забраненото в миналото Народно движение “Ку-ку”, съвпадат с амбициите на Слави да печели от собствена музикална компания. Те казват, че приходите от проектите им обещават да превъзхождат в пъти очаквания дивидент от театралните постановки и бъдещата телевизия на Камен. Просто не им излиза сметката. По-късно се разбира, че това не е съвсем вярно, защото каналът ММ, който Воденичаров създава, се превръща буквално в трамплин на съвременната българска поп музика - оттам започват своя творчески път всички днешни големи музиканти, той е носител на новото, модерно звучене, привлича таланти, обучава ги, давайки им свобода на изява. ММ е уникална сцена, каквато досега ефирът ни не е виждал, а най-вероятно няма и да види.

През 1998 г Воденичаров заминава да снима филм в Щатите и когато се връща, “ТриВоДи” вече я няма. Трифонов и Дилов са продуценти на ново шоу с народняшкото име “Хъшове” и спонсор “Овергаз”, а касата е празна.

На екипа е

предложен избор:

или сте с Трифонов

и Дилов, или

с Воденичаров,

средно положение няма. Онези студенти, които Дилов е привлякъл навремето от СУ, вече са се дипломирали в хуманитарните науки и без колебание тръгват след Дългия - Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов, Николай Русакиев, Иван Ангелов. А актьорският състав на “Каналето” - Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев и пр., решава да последват Камен. Така окончателно настъпва смъртта на студентското шоу.

Интересното е, че след няколко години именно политическите стремежи на Дилов го разделят с Трифонов. Партията “Гергьовден” е вододелът - единият се отправя към парламента, а другият се потапя в телевизионния бизнес, обграждайки се плътно със съмишлениците си от “Ку-ку бенд” и сценарния екип.

Има един много любопитен и важен детайл за израстването на Слави Трифонов до върховете на бизнеса и политиката. Още от времето на “Хъшове” популярността му расте неимоверно, но колкото и невероятно да звучи, той

не е щастлив със

своята звездност,

която буквално

унищожава

личния му живот

Този човек не може да излезе на улицата, без да бъде следван по петите от феновете, те го снимат, преследват, направо се побъркват при вида му. За Слави става все по-трудно да живее нормално, да се разхожда например из София или да си седи с приятели в заведение. Вече му трябват бодигардове и шофьори, всякакви възможни паравани издига пред народната любов.

Шоуто му в Би Ти Ви разполагаше с отделен етаж, недостъпен за останалите труженици на медията. И макар високомерието му винаги да е дразнело околните, то е до голяма степен разбираемо по начина, по който хората разбират звезди като Мадона например, които не могат да изядат един сладолед в парка, без да дотичат прехласнати фенове.

Самоизолирането на звездата, естествено, довежда до силната му привързаност към най-близките и най-верните му сподвижници - сценаристите. За него те се превръщат в нещо повече от приятели, стават семейство и не е много сигурно дали той има по-голямо въздействие над тях, или те над него.

Близки от миналото на Слави споделят, че той се държи по напълно различен начин, когато е сам и когато е с тях. Неслучайно започват да наричат него и екипа му “сектата” - всички там говорят с еднакъв тон, гледат мрачно, носят черно, големеят се и странят от останалия свят.

Тъкмо по тази причина сега никой няма представа какво става в главите им, откъде извира негативизмът, защо крият здравословното състояние на своя водач, защо отказват да разговарят с други човешки същества, как изобщо си представят, че ще правят политика, без да влизат в диалог с никого.

Затова казват, че този е най-подходящият екипаж за мисия до Марс - спокойно могат да станат невъзвращенци и без това никой не знае кои са всъщност.

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Потребителите да използват етнитеи месеци за смяна на уредите за дялово разпределение с такива с дистанционно отчитане. За това призоваха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според браншовата организация освен, че подмяната е изискване на европейска директива, тя ще спести посещения на инкасатори и плащане на прогнозни и

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на