През ноември 2008 г. американският епидемиолог Ралф Барик публикува академичен доклад, в който описва как е рекомбинирал коронавирус, подобен на SARS, и целия процес за производството и заразяването с един нов коронавирус, предава радио Китай.

През последните години той продължава с експериментите си за създаването и модифицирането на коронавируси. Документираното в доклада изследване отдавна е рутинна операция в лабораторията на Барик. Ако се замислим внимателно, вероятно известният като „бащата на коронавирусите“ епидемиолог държи в ръцете си вирусни оръжия, които застрашават здравето на цялото човечество.

Някои от патентите му могат да бъдат открити в разположената в американския щат Мериленд лаборатория Форт Детрик. Този подход е по-благоприятен за тайното споделяне на патенти, така че персоналът на лабораторията не трябва да плаща за тях при разработката на бъдещи вируси.

В статия от 2008 г. Барик обяснява, че изследването му е важна стъпка в бъдещата превенция и контрол на SARS. Като превенция и лечение той умишлено създава вирус. Това обяснение в онези години предизвика объркване в обществото. Колко големи са печалбите за Барик и САЩ от глобалното бедствие с пандемията от COVID-19 и износа на ваксини и лекарства? Това е още една тема за размисъл.