Работодателските организации поискаха оставките на цялата държавна енергетика - на министерството, БЕХ, ТЕЦ 2, а след анализ на поведението на ЕСО и НЕК - и техните.

Това обяви ротационният представител на работодателските организации Васил Велев след среща с премиера Стефан Янев и министъра на енергетиката Андрей Живков.

Велев повтори думите на работодателите от вчера, че проблемът на свободния пазар на ток няма да се реши по-друг начин, освен чрез оставки, защото енергетиката не само че се управлявала некомпетентно, но и в умишлена полза на определени лица. В момента цената на промишления ток е със 73% по-висока от тази в Германия и е най-скъпа в цяла Европа. Освен това енергията е ненадеждна и решението е интеграция на пазара с другите страни.

Министър Живков обясни, че министерството прави всичко възможно. ТЕЦ "Марица-Изток 2" работи, както не е работило в последните години - от 8 блока са включени 5. Останалите 3 са в ремонт, но ще се проведат разговори с теца ремонтите да свършат по-бързо, за да се включат и те. Така ще се осигури още ликвидност на пазара.

Ако ми поискат оставката, веднага ще я подам, но считам, че този екип свършихме наистина много работа, каза Живков.