Между 2010 и 2015 г. глобалната IT система на Volkswagen е хакната няколко пъти. Това разкриват Der Spiegel, ZDF и Knack след разследване на дейността на китайските разузнавателни служби в Европа. "Фолксваген" потвърди, че кибератаките, продължават с години.

Кибер атаката е била разкрита преди десет години - на 3 юни 2014 г. Била е атакувана компютърната система на Volkswagen в завода в Пуебла, най-големият автомобилен завод в Мексико и един от най-важните на групата. След това откритие немската марка решава да следи непрекуснато хакерите.

На 24 април 2015 г. Volkswagen контраатакува, като стартира мащабна операция по почистване, наречена Remediation 65.  След това цялата ИТ система на Volkswagen Group е временно деактивирана. Това се случва в петък в 10 часа сутринта, защото тогава е 16 часа в Китай, където се намираха хакерите, и започват своя уикенд. Цялостната операция по почистване е една от най-мащабните извършвани някога и струва на германската компания повече от 100 милиона евро.

Експертите установяват, че хакерите са откраднали 19 000 файла от Volkswagen. Те съдържат основно информация за важни технологии от немския производител на автомобили. Хакерите се интересуваха от разработването на бензинови двигатели, трансмисии, скоростни кутии с двоен съединител, електрически двигатели и горивни клетки.

Не е ясно кой стои зад тези кибератаки, но използваните IP адреси са били разположени близо до китайското военно разузнаване в Пекин. Използван е и китайски хакерски софтуер. Има опасения, че данните са попаднали при китайски производители на автомобили, което би представлявало акт на широкомащабен индустриален шпионаж от страна на Китай.