Изкуственият интелект генерира истински модели от модната индустрия, предаде Асошиейтед прес. Това или може да доведе до по-голямо разнообразие в този сектор, или пък да го ограничи.

Британският модел Александра Гондора или накратко Александра има свой дигитален двойник. Той е създаден от изкуствен интелект и представлява пробив в света на модата.

Виртуалният близнак на Александра може да копира външният й вид до най-малкия детайл, което позволява да я замества по време на фотосесии и кампании. Тя обаче получава признание и възнаграждение, отбелязва Асошиейтед прес.

Александра каза, че тя и нейното алтер его се допълват чак „до бебешките коси". Това е още един пример за това как изкуственият интелект трансформира творческите индустрии.

Поддръжниците смятат, че все по-широкото използване на изкуствения интелект в модния бранш показва разнообразието на всички форми и размери. По този начин потребителите могат да вземат по-индивидуални решения при покупка. Също така това намалява модните отпадъци при връщане на продукти. А цифровото моделиране спестява пари на компаниите и създава възможности за хората, които искат да работят с технологии.

Критиците обаче изразяват опасения, че цифровите модели могат да изземат работа на хората, както и на други професионалисти в сектора като гримьори и фотографи. Потребителите също могат да бъдат заблудени, че моделите създадени от изкуствен интелект са реални хора, а компаниите могат да претендират за създаване на разнообразие, без да наемат истински хора затова, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.