• Международният олимпийски комитет и УЕФА ще наблюдават чрез специален софтуер залаганията 
  • Опитите за манипулация ще се считат за измама, у нас за това присъдата е от 1 до 8 г. затвор

Горещо лято очаква любителите на спортните залагания, защото накуп се събират олимпийските игри в Париж и европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Германия.

Още от възникването си олимпийските игри са едни от основните спортни турнири за залагания. Предимство е разнообразието от спортове - който не се интересува от тенис, може да гледа лека атлетика например и да се опита да познае кой ще спечели медал.

Хазартните оператори ще изброят на сайтовете си всички спортове и ще предоставят коефициенти за всеки аспект от игрите, така че залаганията да са възможни само с няколко кликвания онлайн. Самите те обаче предупреждават, че спортните залози трябва да служат за забавление, а не като основен източник на доход.

Очакванията на надзорни и контролни органи от цял свят са, че по време на олимпиадата и европейското по футбол ще се разиграят колосалните 120 млрд. евро. За да бъдат състезанията и залаганията честни, трябва да се свият до минимум възможностите за манипулации над спортните събития.

Подготовката за това вече е започнала, а

онлайн залозите ще бъдат следени непрекъснато

Контролът идва от специализирани звена към Международния олимпийски комитет (МОК) и УЕФА, като той ще се прилага и в България. Организацията за това е била създадена на нарочна среща, която се е провела на 11 и 12 април в централата на МОК в Лозана. На срещата е бил демонстриран процесът на разследване със съответните софтуери и механизма на взаимодействието.

На 10 стадиона в Германия ще се играят срещите през юни и юли по време на европейското първенство по футбол.
На 10 стадиона в Германия ще се играят срещите през юни и юли по време на европейското първенство по футбол.

Чрез специална система IBIS ще се наблюдават залаганията на всички състезания по време на олимпийските игри. “Ще работим заедно с оператори, асоциации и големи регулаторни органи, за да обменяме информация относно нередовни модели или подозрителни дейности за залагания, които могат да предполагат манипулиране на резултатите”, е заявил Фридрих Мартенс - ръководител на звеното за контрол към олимпийския комитет.

Ще се събира информация и дали акредитирани за олимпиадата хора - делегати, спортисти, треньори и други, правят залози, защото това е строго забранено.

УЕФА има специална програма за превенция. Групата за оценка на уредените мачове ще управлява мониторинга преди и по време на състезание. Това е гаранция, че

УЕФА може незабавно да прегледа и адресира всички потенциални заплахи за почтеността на турнира,

казва Винсент Вен - ръководител на отдела за борба с уредените мачове в УЕФА.

Регулаторите и разследващите органи в държавите ще обменят информация за направените залози и дали някои от тях изглеждат съмнителни, уточни Александър Попов - директор на дирекцията за контрол над хазарта в НАП. И допълни, че още от февруари сме в преговори с МОК, за да подпишем споразумение за обмен на информация, което да подпомогне такъв тип разследвания.

Има международна конвенция, която регулира действията. Тя предвижда държавите, които са страни по нея, да имат разследващи органи и да обменят информация.

В България с тези функции е натоварена НАП,

а разработването на процесите по контрол за олимпиадата и европейското по футбол се прави под личното ръководство на шефа на агенцията Румен Спецов. Вече се работи активно и НАП действа изпреварващо, преди конвенцията да е станала задължителна, посочи Спецов.

Ще се реагира при получени сигнали за манипулация и потвърждаването им чрез засичане с информация от други юрисдикции и спортни федерации.

“Олимпийският комитет разполага със софтуер, през който се пускат заявления към страните, които могат да направят проверка. НАП може да провери дали даден спортист или лица от неговото обкръжение са извършвали залози по спортно събитие, в което участват.

Подобни споразумения вече има, като в тях участват надзорни органи, спортни федерации и бетинг компании”, уточнява Попов.

Ако се установи, че някой извършва подобна дейност, действията ще се координират с МОК, УЕФА и Интерпол. На по-късен етап се предвижда у нас да има изградено и специално звено в прокуратурата и МВР.

Манипулирането на спортни събития ще се счита за измама, като за такова престъпление е предвиден затвор от 1 до 8 години по сега действащото законодателство.

Предстои в България да се уточни как ще се действа със залозите при установяване на манипулации. Ако те директно влияят върху резултата от събитието, може да се мисли за отмяна на извършените залози, защото чрез тях ще се изплатят големи печалби и така ще се намали данъчната основа, която следва да се обложи от дейността на оператора. Ще се уточнява дали подобни мерки следва да обхващат всички участници, или само недобросъвестните.

В момента в НАП има информация, че текат няколко разследвания за спортни събития в България, което още не означава, че има манипулации. Разследването на визираните случаи не се прави от нас, а от компетентните органи, ние само сме уведомени, уточнява Попов. Според него, ако се установи, че има манипулации и са намесени повече хора, може да се приложи и определението за организирани престъпни групи.

Попов не се ангажира с отговор на въпроса какви са размерите на залозите, които се очакват по време на олимпиадата и европейското по футбол, но уточни, че с оглед ръста на пазара и дигитализацията на услугите със сигурност сумата ще е доста голяма.

“Активни сме и ще си свършим работата възможно най-добре. Хазартът е силно технологична индустрия, което налага по-често изменяне на законодателството, за да може същото да отговори на тенденциите, поради което се предвижда някои нормативни разпоредби да бъдат осъвременени”, категоричен е Попов.

И допълва, че спортът и залозите трябва да са забавление, а тези, които са решили да си опитат късмета, да не забравят, че хазартът не трябва да е начин на живот.

НАП затвори 720 сайта само за три месеца, общо са над 2000

Рекорд по “залавянето” и затварянето на сайтове за нелегални залози има НАП за първите три месеца на годината.

Данъчните са спрели 720 такива страници в интернет заради хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. За сравнение през 2023 г. общо са установени 1963 такива платформи.

Според утвърдената процедура след публикуване на решението в страницата на НАП сайтовете, посочени в него, следва да преустановят дейността си до 3 дни. Ако това не се случи, данъчните сезират съда за това, че нерегламентираните онлайн платформи са достъпни и през тях може да се правят залози. Магистратите издават разпореждане към доставчиците на интернет услуги да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни.

Решенията на НАП и разпорежданията на Софийския районен съд може да бъдат намарени в рубриката “Онлайн хазарт” в сайта на приходната агенция. НАП поддържа и актуален списък на сайтовете, чрез които се организират хазартни игри без лиценз. В случай че потребител попадне на нерегламентирана онлайн платформа за залози, може да подаде сигнал към приходната агенция на имейл [email protected]. В него е необходимо да посочи сайта и интернет доставчика. А подробна информация може да бъде намерена в рубриката “Отговорен хазарт” в сайта на НАП и в YouTube канала на агенцията.