За 7 г. незаконното ползване на електричество се е свило четири пъти

В ромските квартали почти няма кражби, бумът е в полите на Витоша, но и в хотели, ресторанти и химическо чистене

50 “електрически ченгета”, въоръжени с умни и скъпи уреди, ловят крадците на ток. А те отдавна не са в ромските квартали или в Перник - най-много са в богатите квартали на София в полите на Витоша.

Рефлектометри, термокамери и безброй други измервателни устройства по цялата електрическа мрежа са на въоръжение при “елченгета” в Западна България.

Рефлектометърът е безценен в практиката уред. Но и много скъп - към 6000 лв. Той

открива под земята къде точно някой

се е вързал към мрежата

Един от най-нахалните методи за кражба на ток е не да шунтираш електромера, а директно да прикачиш своето ползване към кабелите на електроразпределителното дружество. Някога, за да открият такова място, трябваше да разкопаят улицата.

Рефлектометърът, който е с размер на апаратите за плащане с банкова карта, показва точното място. Уредът е много използван и незаменим в елитните квартали в полите на Витоша, където в някои от именията безплатно подгряват басейни или пък просто отопляват без пари големите къщи.

50 “елполицаи” разполагат с рефлектометри. С тях са снабдени всички оперативни центрове на територията на компанията, която обслужва Западна България, включително и София - “Електрохолд”. Но освен тях са обучени и оборудвани още 400 специалисти, които отговарят за електромерното стопанство.

Термокамерата

е друг скъп уред, който помага от разстояние да се види дали има обекти с голямо енергийно излъчване. Тя дава възможност да се провери участък от мрежата, който е със съмнителен обект. Термовизията диагностицира какви са натоварванията, без ползващите незаконно ток да разберат, че ги разследват. С тази камера енергото заедно с полицията са хващали например множество лаборатории за марихуана.

Термокамерата мери температурата на проводници, на дограми, на комини. И като се знае как се отоплява определен обект - хотел, ресторант или апартамент, се изяснява дали там се краде. Апаратът е изключително скъп,

струва към 100 хил. лв.

С него се прави и обследване на мрежата. Където има претоварени елементи, камерата ги вижда и така се елиминират аварии.

Но най-мощният инструмент е дигитализацията на мрежата и умните електромери, казва Филип Йорданов. Той ръководи направление “Нетехнически загуби” в “ЕРМ Запад”, дружество на “Електрохолд”. И показва начертана на компютър мрежата на дигитализиран квартал на Ловеч, за който във всеки момент се знаят товарите и отчетеното потребление. Така всяка кражба се установява в рамките на ден.

Смарт електромерите предават в реално време потреблението с неговите пикове и спадове, както и правят профили на потребителите.

На самия уред за мерене има множество аларми, които сигнализират, ако бъде отворен капакът му например. Такива уреди в “ЕРМ Запад” са 600 000 електромера, а до 2030 г. се планира да станат 1,8 млн.

Ако човек се съмнява, че съсед му ползва тока, трябва да се обърне към полицията, след това да намери техник, който да провери и да му напише протокол. Ако от полицията потърсят съдействие от енергото, те го оказват. Но в масовия случай се краде от мрежата на разпределителните дружества.

На пазара има и много устройства, които мерят паралелно потреблението и клиентът го вижда на мобилния си телефон. Ако се получи сериозна разлика, може да се разследва откъде идва.

Оказва се, че в ромските квартали като “Факултета” и “Христо Ботев” няма проблеми, там

незаконното ползване на

ток е под 3%

Няма огромни загуби и в Перник или пък във Видин.

Крадат в богатите квартали на София, както и ресторанти, хотели, които се присъединяват, заобикаляйки електромера. Напоследък е тенденция и за пунктовете за химическо чистене, тъй като имат мощно потребление. Сред традиционните крадци са лабораториите за копаене на криптовалути, оранжериите за марихуана.

“ЕРМ Запад” има 2,2 млн. клиенти в Западна България, това са домакинства и небитови потребители. От 2013 г. досега са регистрирани

50 000 клиенти, които са

крали ток

През 2015-2016 г. е имало по 7100 случая. Миналата година са 1800, или 4 пъти по-малко. Защото с новите технологии няма как да останат неразкрити.

От засечените през 2023-а 1800 кражби в Западна България 1300 са на битови потребители и 500 на стопански. Само че откраднатата енергия е в съотношение 60 към 40% в полза на бизнес клиентите. 

Повечето жалби в КЕВР са за тока - 1346, 10 пъти по-малко са за парното

1442 жалби са подадени в Комисията за енергийно и водно регулиране миналата година. За 1346 от тях, които са срещу дружества в сектор “Електроенергетика”, са били образувани административни производства.

Енергийният регулатор се е произнесъл с 855 решения. От тях 177, или към 1/5, са били основателни и комисията е написала предписания и срокове за изпълнение. 456 са неоснователни, прекратено е производството по 134 заради отпаднал правен интерес на жалбоподателя. В два случая оплакванията са оттеглени, а 75 са отхвърлени заради недопустимост. осем са отишли в съда.

През 2023 г. броят на жалбите, които енергийният регулатор е разгледал и се е произнесъл с решения, е със 75% по-голям от 2022 г. - 855 срещу 492. Това се обяснява с натрупания опит в КЕВР и с по-бързата работа по тях.

Най-много през 2023 г. са жалбите във връзка с присъединяване на ВЕИ.

Веднага след тях са тези за качеството на тока на ниско напрежение, за чести спирания и повреди на елуреди.

Други причини за оплаквания от потребители са отчитането и фактурирането на потребения ток - твърдения за неточно мерене, липса на реален отчет, неточна работа на тарифните превключватели и други грешки.

Клиенти се оплакват от преустановяване на захранване без основание и предварително уведомяване, съмняват се в точността на измервателните уреди, недоволстват и от мястото им на монтиране.

Оплакванията от парното са малко - 135 заявления, сигнали, искания и жалби. 75 са били свързани с нарушения или съмнения за такива, които контролира енергийното министерство, и са изпратени там. Останалите са най-вече от “Топлофикация София” и спряната “Топлофикация Габрово”. Обичайно хората недоволстват от сумите по фактурите и от отчетите на топлинните счетоводители.

21 са оплакванията на потребители на газ, като 4 не са били от компетентността на комисията.

:

Филип Йорданов демонстрира какви са възможностите на термокамерата.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Филип Йорданов демонстрира какви са възможностите на термокамерата. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Еталонен електромер, който се свързва с този на домакинството, за да се провери има ли отклонения.
Еталонен електромер, който се свързва с този на домакинството, за да се провери има ли отклонения.
Начертаха ни схема за незаконно присъединяване под земята. В началото на правата линия е трафопостът, а в края  електромерът на клиента. По средата с вертикалната линия е посочено къде е незаконното връзване.
Начертаха ни схема за незаконно присъединяване под земята. В началото на правата линия е трафопостът, а в края електромерът на клиента. По средата с вертикалната линия е посочено къде е незаконното връзване.