Депутатът от “Продължаваме промяната” Бачийски сезирал комисията “Росенец” за имотите, които според него по пазарни цени струват 150 милиона лева

Видимо развеселено поемно лице с бутилка в джоба се оказа по-интересно за медиите от изненадващата проверка на полицията в община Бургас.

Часове наред не беше ясно какви точно документи са търсени в сградата и дали са открити. Областната управа официално съобщи, че

става дума за

стара заповед за

парк “Росенец”

Неофициално “24 часа” научи, че изземванията и претърсванията са във връзка с досъдебно производство под ръководството на окръжната прокуратура в Бургас, като акцията е разрешена от съда.

Вероятно става дума за документация отпреди 2015 г., която не е пряко свързана с резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

А един от представящите се за поемни лица с думата “хлебозавод” насочи медиите към 2013 г.

Тогава под един и същ номер 3080 излизат две заповеди на кмета Димитър Николов - едната е за отдаване под наем на помещение на общинския хлебозавод, а другата е за деактуване на 4600 дка общинска земя. На тях се натъква тогавашният съветник Константин Бачийски, сега депутат от “Продължаваме промяната”, и подава сигнал в парламентарната комисия “Росенец”.

КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ
КОНСТАНТИН БАЧИЙСКИ

Според Бачийски със заповедта на кмета Николов се заличават 4600 дка публична общинска собственост, които е можело да запазят. Местната администрация обаче се позовава на решение на Върховния касационен съд, което ги признава за държавни по друго дело на общината, което тя води срещу едноличен търговец за 10 дка. Затова, позовавайки се на определението на ВКС, общината ги връща на държавата.

През 2018 г. обаче 3500 дка от тези земи отново са актувани като общински, но Бургас се лишава от останалите 1100. Това според Бачийски дало възможност на фирми и лица да закупят апетитни имоти край морето, които струват по пазарни цени поне 150 милиона лева.

В община Бургас ежедневно се извършват проверки от различни институции. Съдействаме на всички контролни органи, които следят за законността във всяка сфера. Община Бургас приветства усилията на българските институции да реагират на всеки сигнал, оказва пълно съдействие и няма никакви притеснения за законността на действията си.

Всички документи, свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата, са предоставени многократно на компетентните органи. Същите бяха предоставени отново и днес.

Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд и със заповед ги е деактувала в полза на държавата. Община Бургас няма отношение към последващото разпореждане с държавни имоти, гласи официалното съобщение от общината.

По време на проверката интересен привкус на сагата с дъх на водка внесе мъж на около 40 г., представящ се за поемно лице от МВР на име Илиян Стоянов от София. Според очевидци бил докаран с патрулна кола.

Той обясни, че

е изпил литър

водка,

и не можа да даде обяснение в кой кабинет е търсил документи. “Един приятел ме извика”, каза почерпеният столичанин, който живеел в Бургас.

Източници от полицията уточниха, че шишето в джоба на поемното лице било с вода. И че въпросният мъж нарочно провокирал медиите, че е пиян. 

Според разследващи като поемно лице Илиян напълно отговарял на двете изисквания – да няма отношение към процесуалните действия, които се извършват, и след като бъде запознат с правата си, да ги разбере. Според запознати представилият се за Илиян Стоянов нямал постоянен адрес, живеел при приятели и на улицата.