Китайският ядрен реактор от трето поколение „Хуалун 1“ (Hualong One) е получил одобрение за използване във Великобритания, съобщиха в понеделник от China General Nuclear Power Corporation (CGN), предаде Радио Китай.

Реакторът отговаря на стандарта за обща оценка на дизайна (GDA), според съвместно изявление, публикувано в понеделник от Британската служба за ядрено регулиране (БСЯР) и Агенцията по околна среда (АОС).

Преди да бъде пусната в употреба, новата технология трябва да премине оценка от Британската служба за ядрено регулиране и Агенцията по околна среда, за да се определи нейната безопасност и въздействие върху околната среда.

Британската служба за ядрено регулиране е издала потвърждение за приемане на проекта (DAC), а Агенцията по околна среда – декларация за приемливост на проекта (SoDA) на „Хуалун 1“.

CGN и френският държавен енергиен гигант EDF подписаха сделки с британското правителство през септември 2016 г. за изграждане на три проекта във Великобритания. Очаква се този, базиран в Брадуел, графство Есекс, да използва технологията „Хуалун 1“.