Обикновено от четвъртия месец на годината потреблението на газ пада, цените - също

Поевтиняване на природния газ с 1,75% поиска “Булгаргаз” за март. Компанията внесе на 8 февруари в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за третия месец от 107,96 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цената за топлофикациите, газоразпределителните дружества и за бизнеса, който има договори с газовата компания “Булгаргаз”, са направени на база на фючърсите за март за 8 дни.

Заявлението е подадено от новия шеф на газовата компания Людмил Йоцов.

Цената през февруария, която старото ръководство подаде, а КЕВР утвърди,

също е

поевтиняване,

но със 17,65%

до 107,96 лв. на мегаватчас.

От 1 януари имаше поскъпване с 30 на сто, което донагнети напрежението между кабинета и ръководството на “Булгаргаз”, които и без това бяха в странни отношения.

На 9 февруари “Булгаргаз” оповести и прогнозата си за април, както е задължена по закон. На база котировка за осем дни през март компанията

прогнозира цена

от 113,85 лв.

за мегаватчас

без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, или 58,21 евро, изчислена по фиксинга на БНБ. Това е с 5,45% по-ниска цена в сравнение с февруари. Тази цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 8 февруари 2022 г.

От “Булгаргаз” поясняват, че окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април ще бъде депозирано в КЕВР на първо число на месеца, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

Цената за регулирания пазар и за бизнеса е микс основно от трите източника на природен газ - от “Газпром експорт”, от азербайджанския консорциум, от газовото хранилище в Чирен и евентуално втечнен природен газ от терминала при Ревитуса в Гърция, ако това е изгодно.

Основното

количество

е руски газ,

чиято цена се определя по формула. В нея 70% е цената за месеца на фючърсите на нидерландската борса ТТF. А 30% са на база котировките на петролните деривати - мазут и газьол с 1% съдържание на сяра. На база на петролната формула е и цената на азерския газ.

На 9 февруари на TTF мартенските фючърси бяха между 73 евро за мегаватчас, а в пиковите часове - 77 евро, средно се търгуваха за 74,79 евро.

Фючърсите за април бяха с цена от 73,56 евро за мегаватчас.

Обикновено от април цените на природния газ започват да падат, защото тогава обикновено спира отоплението и потреблението пада.