Изготвя се механизъм за събиране на невнесените такси от недобросъвестни съседи. Ще се изготви и регулация по отношение на дейността на професионалните домоуправители. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в парламента.

По думите му законови промени вече са подготвени, като ще се засили и контролът от страна на местната власт.

Караджов посочи, че сега действащият закон за управление на етажната собственост е стар и поражда проблеми, тъй като пазарът на професионалните домоуправители е нерегламентиран, не е ясно на каква сметка стоят парите на хората, не е ясно и какво се случва ако този домоуправител завлече с пари собствениците, както и в обратната посока.

Към момента е създадена работна група, която да започне работа по цялостно обновяване на закона, водят се разговори и с браншовите организации. 

Вицепремиерът припомни, че още през 2019 година е стартиран широк обществен дебат по отношение на прилагането на закона, както и предложения за изменения, като такива имало около 700, но работата била стопирана.

Нужна е и законова възможност за учредяване на банкова сметка на етажната собственост, което да улесни и кандидатствнето за колективни кредити.