Още двама души от борда на “Български ВиК Холдинг”, назначени там по времето на служебния министър Виолета Комитова, са отстранени. Това са Кънчо Кънчев и Ася Стоянова, личи от досието на фирмата в Търговския регистър.

Това е станало с решение на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов от 28 февруари. На техните места са назначени Друми Друмев и Димитър Атанасов. Друми Друмев беше в миналото председател на Агенцията по енергийна ефективност, която сега се казва Агенция за устойчиво енергийно развитие. Още по-отдавна той бе заместник-председател на комитета по енергетика, по времето, когато негов шеф беше Иван Шиляшки, т.е. в кабинета на Иван Костов.

Димитър Атанасов се занимава с консултантска и счетоводна дейност. Двамата се назначават под условието, че ще са на постовете до провеждането на конкурс за тях.

Новият 5-членен съвет на директорите е провел още на 1 март заседание, на което за изпълнителен директор на холдинга, в който влизат почти всички ВиК дружества в страната, е избран Борислав Попов. Шеф на борда е Цветелина Василева. И двамата са от новите назначения в холдинга, направени след като коалиционното правителство дойде на власт.

На практика единственият човек от предишното ръководство на водния холдинг, който продължава да е член на съвета на директорите, е Ивайло Ванков. Едно от първите действия на новия вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов по отношение на “Български ВиК Холдинг” беше, че направи дотогавашната двустепенна система на управление едностепенна.

“Българският ВиК Холдинг” бе създаден в края на управлението на ГЕРБ с капитал от 1 млрд. лв., отпуснати от бюджета. Мотивът беше, че ВиК дружествата у нас са много декапитализирани и нямат достъп до финансов ресурс от търговски банки. Миналогодишният скок на цените на тока за небитови потребители обаче принуди ръководството на холдинга да отпусне една част от тези пари за заеми на дъщерните си дружества, за да може да платят сметките си за ток. Досега отпуснатите суми са около 71 млн. лв., като 64 млн. лв. от тях отидоха за погасяване на стари задължения.

Другият мотив беше, че сами ВиК дружествата не могат да усвояват средствата от Оперативна програма “Околна среда” за рехабилитация на водните мрежи в населени места, които са към 1,9 млрд. лв. Тези проекти започнаха и се изпълняваха до момента, в който цените на строителните материали не скочиха с 40-50% миналата година и принудиха строителните фирми да искат индексация, защото са спечелили търговете за рехабилитация преди няколко години при съвсем други цени. Индексация обаче и до момента няма.