Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще внесе извънредно предложение за теглене на нов заем от 50 млн. лв.  на сесията на Общинския съвет утре. Парите ще отидат за ключови обекти на спортната инфраструктура на града.

Става дума за довършването на двата стадиона на „Локомотив“ и „Христо Ботев“ с по 12 млн. лв. с ДДС, в това число и за козирката на Колежа. Към предложението са мотивирани и исканията за заем за два нови спортни обекта, които имат готови проекти за кандидатстване - изграждане на нов плувен комплекс с 50-метров басейн за 20 млн. лв. и реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина - 6 млн. лв.

В предложението се казва още, че обектите трудно биха могли да се реализират и финализират без осигуряване на алтернативни приходоизточници. Затова с поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие или други банкови институции ще се осигури финансова стабилност чрез балансирано разпределение на дълга през годините, а в краткосрочен план ще бъдат завършени изброените обекти.

Идеята за новия кредит не е минала през процедурата за обществено обсъждане.

През миналата година община Пловдив взе заем от 40 млн. лева за прокарване на пробива "Модър–Царев", за ремонта на ул. "Хаджи Димитър", за подлеза до Водната палата и за нова техника на "Чистота" и "Градини и паркове"