“Балканфарма Дупница” взе голямата награда “Инвеститор на годината" за 2021 г. Събитието, организирано от Българската агенция за инвестиции, се провежда за 16-и път. Основни медийни партньори на събитието тази година са БНТ, вестник “24 часа” и БТА.

Статуетката “Златен бик” получи изпълнителният директор на компанията Генади Мукомолов от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

„Тева“ е един от водещите производители на лекарства и има 52 обекта в 26 страни. Два от тях са в България - в Дупница и Троян. През юни 2021 г. открихме нов завод за 42 млн. долара в Дупница, който е част от 3-годишната ни инвестиция. Той ще увеличи с 1 млрд. повече производството на таблетки и капсули годишно. Това разширение ще допринесе и за развитието на региона и ще открие нови работни места", каза Мукомолов при взимането на наградата. 

Министър Лорер връчи и още една награда - специален плакет за иновации и растеж, на първия български еднорог - стартъпа "Пейхоук".

„Този бик имаше много трудна задача в последните 1-2 години, целият свят се задъхваше. Усещането за нас като ново правителство е също бягане с препятствия - COVID, криза с цените на енергоносителите, война в източна Европа. Те създават у нас усещането за трудности и предизвикателства, но въпросът е как ги посрещаме.

На 14 декември българското общество каза: „Време е за промяна“. Промяната дойде и в последните 100 дни започна да се усеща и в българската икономика. Правителството си е поставило за цел да покаже на обществото и инвеститорите в чужбина, че България е мястото за развитие. За да не сме голословни, създадохме министерство за иновациите, което да се грижи за тях от техния зародиш, като малки и средни компании и големи инвеститори“, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той подчерта, че категорията иновации е много емоционална за него, защото създават различното и имат шанса да се превърнат в голям бизнес. „Тук не сме свикнали да се чувстваме като иноватори, но тази година се случи нещо изключително, за което беше крайно време, а именно първият български еднорог. Защо това е толкова важно? Този тип компании създават стойност в нашето общество, непропорционална на времето, в което съществуват, стимулират младите хора да мечтаят.

Нашата мечта е младото поколението да бъде заразено с мечтата на тези млади хора и България да се нареди сред фабриките за еднорози в Европа“, допълни Лорер. Той разказа и за разговора си с естонския си колега, който му споделил, че неговото министерство следи един единствен показател – колко нови еднорога ще има следващата година, защото това е амбицията на естонското общество.

„Това е постижение на цялата екосистема. Надяваме се, че няма да сме просто една случайност на природата, а това ще е стъпката, с която ние вече имаме самочувствието, че ще се създават все повече такива компании в България. Ние ще помагаме с всички възможни средства и се надяваме да постигнем това, което постига Естония“, каза съоснователят на „Пейхоук“ Христо Борисов.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков награди “Интерлинк груп” и “Профилинк” за инвестицията им в човешки капитал. Статуетката прие управителят на фирмите Здравко Линкин.

"Сигурно единството по-добро нещо от това да получаваш награда, е да връчваш награда. Всеки министър на труда би наградил с удоволствие работодател, който създава добре платени и устойчиви работни места. Инвестициите в човешки капитал се възвръщат най-бързо и най-лесно минават през трудностите“, изтъкна министър Гьоков. И призова компаниите да инвестират в хората си, в техните знания и умения, безопасни и здравословни условия на труд и да не забравят да увеличават заплатите. „Това повиши конкурентоспособността на вашите компании и ще подобри живота на служителите ви, обществото като цяло, а и ще намали работата на Министерството на труда“, пошегува се Гьоков.

„Тези събития трябва да дават на бизнеса сила да вървим напред и да чувстваме, че зад гърба ни стои организация и хора, които мислят за нашите идеи. Общо в цялата ни група заетостта е над 1000 човека и техните семейства, благодаря им, защото заради тях сме тук“, благодари Линкин.

“Солвей Соди” получи “Златен бик” за инвестициите си в разширяване на бизнеса. Наградата прие Теодора Борисова - мениджър комуникации, връзки с обществеността и институциите, от зам.-министъра на иновациите Десислава Бонева.

„За мен е удоволствие да наблюдавам как с годините съществуващи инвеститори се надпреварват кой да инвестира в България. Мисля, че това е най-хубавото доказателство, че нашата държава успява в тази посока“, подчерта Бонева.
Теодора Христова подчерта, че компанията е от 25 години в България и е започнала да реализира много амбициозна програма по околна среда и устойчивост, която предполага още инвестиции в бъдеще.

Заводът за български електромобили “Некст.е.Го” бе победител в категория “Инвестиция на зелено”. Главният изпълнителен директор Любомир Станиславов получи статуетката от директора на агенцията за инвестиции Стамен Янев.

„Да получиш Златния бик е не само награда, но и отговорност и ще следим за изпълнението на тази инвестиция, защото тя ще бъде визуализация на една фраза на един велик американски президент: „Най добрият начин да предскажеш бъдещето е като го създаваш днес“, каза Стамен Янев.

Станиславов благодари на новото Министерство на иновациите, на БАИ и на Министерството на икономиката и индустрията, което днес е сертифицирало официално Индустриален парк „Балкан“, както и на община Ловеч, която днес е издала визата за проектиране на завода. „Истинската битка, в която участваме, е да създадем първия масово достъпен електрически автомобил в Европа и света и я водим срещу „Фолксваген“ и „Тесла“, подчерта той. И разказа как преди 10 години, когато се е създавал Автомобилен клъстер „България“, никой не е вярвал, че у нас може да има автомобилна индустрия, а днес имаме над 300 компании.

В. “24 часа” връчи своя специална награда за социална инвестиция. Тази година тя е за “Кауфланд България”.
„Kлючовата дума тази вечер е вдъхновение. Компанията, на която връчвам награда, вдъхновява по много различни начини - не само че подкрепя български производители, дарителски инициативи, опазване на околната среда, но са лидери в корпоративно социалната отговорност“, изтъкна Михалев, търговски директор на Медийна група „ България“. Той връчи плакет на Гергана Димитрова, мениджър „Корпоративни комуникации и CSR“ в „Кауфланд“.

„Искам да отбележа усилията на ръководителите ни да ни насърчават да сме професионалисти във всичко, което правим, и да мислим за въздействията за околната среда и обществото. Корпоративно социалната отговорност не е само мода при нас, е действия с реален принос за обществото. Това отличие е доказателство за смисъла на нашите действия“, подчерта Димитрова.

„Кауфланд“ има мащабна политика за корпоративна социална отговорност под мотото “Действията носят промяната”. Над 60% от производителите, с които “Кауфланд” работи, са български, като в постоянния асортимент на веригата има близо 5000 български продукта.

Дарителската програма на компанията е събрала близо 300 000 лв. за 2021 г. Финансира също футболни турнири за деца, полумаратони и други спортни събития. Инвестира и в борбата с климатичните промени, където са вложени 1 80 000 лв.

Като успешен стартъп бе отличен “Енгри Билдинг”, който представя система за управление на етажна собственост и мобилно приложение, което информира живущите за всяко действие и транзакция. Велислава Петрова - зам.-министър на външните работи, връчи наградата на Йордан Атанасов, управител и съосновател. „Това е само първият продукт, който започнахме в посока развитие на градската среда“, заяви Атанасов.

Благоевград беше отличена като успешна община. Дейвид Арабаджиев, секретар на общината, взе награда от Маджиде Ахмедова, зам.-изпълнителният директор на БАИ.

Център за творческо обучение взе специален плакет за развитие на иновативни училища и развитие на образованието по време на Ковид кризата. Станислав Христов, мениджър „Бизнес развитие“ обеща центъра да продължи да внасят най-добрите примери и иновационни технологии от световното образование, така че когато нашите ученици излязат, да бъдат подготвени за пазара на труда.

Той получи наградата си от зам.-образователната министърка Мария Гайдарова. „Иновациите са тези, които създават в образованието добрата мотивация и условията нашите деца да ходят с желание на училище и да развиват тези умения, които ги правят успешни в нашето високотехнологично общество. Дълбок поклон и уважение към това, което правите, защото образователната система прие предизвикателството за дни да се справи с ковид кризата и да организира обучението в електронна среда“, изтъкна тя.

Министър Лорер връчи голямата награда на директора на "Балканфарма Дупница" Генади Мукомолов
Министър Лорер връчи голямата награда на директора на "Балканфарма Дупница" Генади Мукомолов