"24 часа" потърси няколко домакинства с различен социален статус от различни места в страната, които разказват как покриват разходите си.

Майка на две малки деца от Поморие пътува редовно на пазар до Турция, за да върже семейния бюджет. От южната ни съседка Ваня Костова купува на първо място памперси и лекарства, но и храна и перилни препарати.

Ваня е майка на две момченца – едното на 3, а другото на почти 2 г. Като се родили, се преместили с мъжа си в къщата му в Каблешково, за да растат момченцата на чист въздух и сред природата.

Баткото Васко ходи на градина, но за малкия Наско Ваня се грижи почти сама. Въпреки че има фризьорски салон в Бургас и редовна клиентела, тя е в майчинство, докато и второто дете поотрасне.

На всеки два месеца поморийката пали колата и заминава за Одрин, където памперсите излизат два пъти по-евтино, а лекарствата – четири пъти. Изчислила е, че на всяко ходене спестява по 500-600 лв. от семейния бюджет, и то въпреки разходите за гориво.

“Купувам всичко от Турция. И перилни препарати, и храна като боб и леща, дрехи. Наскоро само от едно лекарство, от което ми трябваха три кутии, спестих 300 лв. Ако трябваше да купуваме всички тези неща само от България, задължително трябваше да се откажем от някои удоволствия. Децата са малки, често боледуват”, казва Ваня.

За двамата си синове получава 650 лв. майчинство и 90 лв. детски. Не се радва особено, че минималната заплата вече е 710 лв., защото инфлацията и осигуровките ще изядат горницата.

За детската градина на Васко семейството плаща 30 лв. По-ниската такса обаче веднага била компенсирана с увеличената такса смет в Поморие. Ваня признава, че финансово семейството се крепи на мъжа Недко, който кара тир по маршрут България-Румъния.

За сметка на това обаче нямат много време да са заедно. Недко тръгва на път в неделя и се връща в петък вечерта. Имат само един ден, в който да си обърнат внимание.

Притеснява се и за фризьорския си салон. “Вече е много трудно, почти невъзможо. Цените на продуктите, с които работим, скачат, а ако вдигнеш цената с 5 лв., веднага се усеща отлив на клиенти. Явно на хората им бърка в джоба, защото и техните заплати са малки”, казва поморийката.

Макар че е от курортен град, няма как да печели от туризъм, понеже в къщата на родителите няма място за гости.

“Засега се справяме, не сме се отказали от нищо в менюто, а и мъжът ми няма да го позволи. Опасявам се обаче, че ако животът продължава да поскъпва, той ще бъде принуден да замине в чужбина на по-дълги курсове, за да не се лишаваме ние. Истината е, че ако той не работеше това, за да взема малко повече пари, щяхме да живеем доста по-скромно”, признава поморийката.