Докато Александър Михайлов е директор, държавният оръжеен търговец дава съгласие частната БИИМ да получи ексклузивитет за сделка за 100 млн. лева с Египет

Софийският градски съд е спрял смяната на изпълнителния директор на “Кинтекс” Александър Михайлов. Той заедно с членовете на съвета на директорите бе уволнен от принципала на държавното дружество - вицепремиера Корнелия Нинова, в понеделник.

Михайлов обаче е обжалвал решението и съдът е уважил искането му, става ясно от справка в Търговския регистър. Определението може да се обжалва пред Софийския административен съд в едноседмичен срок.

В началото на седмицата от Министерството на икономиката и индустрията посочиха, че след извършена проверка от инспектората към ведомството са

открити редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор

АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
Оказва се, че в продължение на четири месеца Александър Михайлов е съвместявал длъжността шеф на държавния оръжеен търговец “Кинтекс” заедно с поста на търговски директор на двете частни компании “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” и “Български индустриален инженеринг и маркетинг”.

Застъпването е в периода от 27 октомври 2021 г., когато Михайлов е назначен като шеф на “Кинтекс” от служебната министърка на икономиката Даниела Везиева, до края на февруари 2022 г. Чак тогава е отписан като търговски директор на частната БИИМ от съвета по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

Собственик на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” е Димитър Манолев - бащата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по времето на Емил Караниколов. Той беше един от българите, санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция, но впоследствие беше оневинен за конфликт на интереси при отпускането на пари за къщата за гости, която си е построил с европейски средства.

Името на БИИМ бе намесено в сделка в края на миналата година. През ноември 2021 г. в Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под шапката на икономическото министерство, станаха странни неща - трима членове на съвета на директорите, назначени от ГЕРБ, уволниха шефката си Ваня Караганева, която зае поста по времето на Везиева, а бе лансирана още от Кирил Петков, докато той беше икономически министър.

По това време Везиева заедно с тогавашния изпълнителен директор на ВМЗ - Сопот, Иван Гецов бе

в Египет, където български фирми участваха в едно от най-големите специализирани международни изложения

EDEX 2021. Тогава от ВМЗ се похвалиха с голям интерес към продуктите си и заявиха, че скоро очакват да бъдат сключени договори за около 100 млн. лв., гарантиращи работа през цялото първо шестмесечие на 2022 г.

По-интересното е обаче, че фирмата, на която бяха дадени изключителни права за 5 г. за продукцията на ВМЗ - Сопот, за египетския пазар, е “Български индустриален инженеринг и мениджмънт”.

Предоставянето на такива права на частната фирма бе едно от обвиненията към Ваня Караганева и е сред посочените причини, с които тримата членове на борда взели решение за нейното освобождаване. Според тях Караганева еднолично подписала протокол на 9 ноември 2021 г., с който одобрява ексклузивитета за БИИМ.

Караганева все пак поискала и е получила одобрението на “Кинтекс”. Даниела Везиева защити решението на Караганева, като посочи, че даването на ексклузивитет е нормална практика в тръжните процедури. “В годините е натрупана практика за нелоялна конкуренция - давайки оферта на повече от един търговец, всъщност минираш тръжната процедура. Така че това не е нищо, което е неналожено в търговския мир”, обясни тогава тя.

По това време обаче Александър Михайлов вече е изпълнителен директор на “Кинтекс” и се оказва, че тогава

частната БИИМ получава от държавния оръжеен търговец съгласие за ексклузивитет

за Египет. Според неофициална информация именно този конфликт на интереси е едно от нарушенията, открити при проверката на инспектората, довела до уволнението на Михайлов.

Той има и две собствени компании - “Интер Комерс Консулт” и “Лин Асет”, в чийто предмет на дейност е вписана и търговия с оръжие. От тях той излиза през януари 2022 г. Според Закона за публичните предприятия обаче управител или член на управителен орган не могат да бъдат хора, които участват в дружества със сходна дейност. Други данни от доклада на инспектората посочвали, че са получени сигнали от контрагенти от Алжир, недоволни от работата с ръководството на държавния оръжеен търговец.

Михайлов обаче изрази съмнения, че изобщо е извършван одит на “Кинтекс”, тъй като никакви документи не били изисквани от предприятието, нито са идвали на място проверяващи.

Той отрича и да е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, като това можело “да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенцията по вписванията”. А двете му регистрирани фирми не са извършвали търговска дейност.

В момента “Кинтекс” няма легитимно ръководство и лице, което да представлява дружеството, посочва още Михайлов. В същото време компанията била поканена да подпише договор за над 40 млн. евро, който сега можел да пропадне.

Според решението на Корнелия Нинова, което в момента е спряно от съда, от сегашния съвет на директорите на “Кинтекс” остава само председателят му Анита Великова. Тя е била и изпълнителен директор на дружеството за кратко през 2018 г. Поста поема от Александър Михайлов, който тогава отново бе освободен. От съвета сега си тръгват и Стефка Граматикова, Васил Ризов и Десислава Господинова - Христова.

За нов изпълнителен директор е определен Валери Гроздев. Той също за кратко е бил начело на компанията, но преди Михайлов.

В съвета като представители на държавата влизат още Александър Павлов, друг бивш кадър на “Кинтекс”, Пламен Пешев - дългогодишен служител в компанията, който обаче преди време е бил освободен. Като независим член е избран Борислав Йорданов. Тези назначения са временни до провеждане на конкурс.