Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия е увеличила запасите си от газ в хранилището Банатски двор до 234 милиона кубични метра, предаде Танюг и БТА.

„Това ще бъде достатъчно за 46 или 47 дни, ако се теглят пет милиона (куб.м.) дневно“, каза Вучич на пресконференция снощи.

„Все още не сме мислили за намаляване на температурата в домовете, но ако се наложи, и това може да се случи“, каза президентът. „Не сме мислили да понижаваме температурите. Температурите ни са дори по-високи от препоръчаните“, добави той.

„Ако максималният добив на газ е пет милиона кубични метра, ще имаме газ за 50 дни, въпреки че нашето потребление е по-голямо. Затова съхраняваме газ в Унгария, за да можем да добиваме още шест милиона на ден“, каза Вучич.

Той посочи, че по този начин Сърбия ще може да осигури 11 милиона кубически метра на ден, което е достатъчно да покрие над 70 процента от дневните нужди на страната.

Сръбският президент напомни, че "Газпром" се позова на "непреодолима сила" при снабдяването на една страна и отбеляза, че във всеки момент всеки може да се позове на "непреодолима сила" и да остане без газ и електричество".

Той припомни още, че Сърбия забрани износа на дизел и бензин за три седмици, за да позволи на продавачите нормални цени и те да могат да внасят горива.

Правим това, за да няма недостиг и нещата да са под контрол, каза Вучич.

Той оцени ситуацията като добра и добави, че управляващите ще се опитат да я запазят. „Ще се постараем поскъпването на газа и тока да не надхвърли 10 процента“, каза той и посочи, че това е невероятен успех предвид цените на тока и газа на пазара.