• На 19 август ще е ясно, а служебният кабинет на Радев трябва да мисли как да го достави през Гърция или Турция
  • На прощаване правителството обеща компенсации за бизнеса за скъпия ток до 30 септември

Договор за 7 карго корaба с газ от САЩ остави на прощаване кабинетът “Петков”. В четвъртък министърът на енергетиката Александър Николов получи разрешение да го подпише, но с уговорка, че потвърждението ще дойде на 19 август, когато вече на власт ще е служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Именно той ще трябва да измисли и как ще пренесе газа от Гърция и Турция до България.

Седемте кораба “връзват” зимата. Това са 1 млрд. куб. м газ и доставчик е американската компания “Шиниър”, коментира пред “24 часа” газовият експерт Васко Начев. За доставки на “Шиниър” потвърдиха още два източника, близки до управлението на енергетиката. От същата компания “Булгаргаз” вече купи два танкера с гориво.

Според източници, близки до управлението на енергетиката, на този етап правителството не е постигнало договор, а става въпрос за “оферта под условие”. Според неофициална информация проблемът бил, че не е ясно как ще бъде платено на компанията, след като

най-големият потребител “Топлофикация - София” дължи 330 млн. лв.

на “Булгаргаз”.

Още веднага след новината за 7-те кораба представители от газовия бранш неофициално коментираха, че отново се крие името на посредника в тази сделка. Както и изразиха недоволство, че няма отправени оферти към всички възможни доставчици. През април повечето от тях са получили запитване от “Булгаргаз” могат ли и на какви цени да доставят газ от САЩ, но след това не е имало обратна връзка. Неофициално сега се знае, че американска фирма е посредник на вероятната сделка.

Отсрочката за сключване на официален договор до август ще позволи на новото служебно правителство да потърси и други, по-евтини варианти. А ако не успее да намери инфраструктура, по която да пренесе газа, да откаже договора без последствия.

Сделката за 7-те танкера е договорена с един от най-големите производители в САЩ, но енергийният

министър Николов предпочете да запази името в тайна

Реално сделката е в две части. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а следващите четири, които трябва да дойдат до края на април 2023 г., ще са при нови, които тепърва ще стават ясни, обясни Николов.

Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1,5 млн. МВтч, или общо 10,5 млн. МВтч (около 995 млн. куб. м), ще пристигне през октомври, като е осигурен капацитет за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса. “Булгаргаз” е купил вече резервиран от друга компания слот за разтоварване.

За следващите шест месеца до края на април обаче, ако служебният кабинет потвърди сделката, ще трябва да се търсят слотове за разтоварване или в Гърция, или в Турция.

Цената на газа е с около 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари

Тя обаче не включва цените за преработка и транспорт, но с тях ще остане около 20 долара по-евтина, убедени са в правителството. Бизнесът, запознат с ценообразуването на газа, е скептичен, че цените ще са по-ниски.

Цената на доставките е обвързана с основния репер за цените на газа в САЩ - “Хенри хъб”. Тя е по-стабилна от тази на базовия за Европа - нидерландския TTF, посочи обаче енергийният министър.

В “Булгаргаз” потвърждават, че е имало и други оферти - за по-големи количества и за по-дълъг период. Те обаче изисквали по-голям финансов ресурс, а има опасност част от клиентите на дружеството да не могат да извършат плащания, което би застрашило осигуряването на доставките за всички.

Ако доставките бъдат приети, потенциалният дефицит при много ниски температури ще бъде възможен за задоволяване през Чирен или с покупки от съседни държави, уточни Николов. Министърът настоя, че хранилището в Чирен технически може да се пълни с определен темп и опитите за създаване на страх и паника за предстояща липса на газ са предизборна спекулации.

Газовите експерти обаче казват, че цената на нидерландската борса ТТF е референтна за Европа, но в момента тя е 200 евро за мегаватчас. Това не означавало, че американският втечнен газ ще струва 170 евро, тъй като и в Европа имало доста по-благоприятни цени от тези на ТТF. Така че специалисти като Начев не се наемат да кажат каква ще е цената. При сметки по формулата и цените на нидерландската борса колко струва в момента руският газ, той го изчислил на 321,73 лв. за мегаватчас при цена на ТТF от 205 евро.

Остава проблемът с разтоварването обаче

Вероятно ще трябва да се купи капацитет за разтоварване на терминала при Ревитуса от компании, които са го резервирали. На другите терминали в Европа нямало капацитет.

Начев поясни, че доставката на газ с тези седем танкера е част от общоевропейските доставки, и припомни ангажимента на Байдън да достави 15 млрд. куб. м за Европа. За България е бил заделен този милиард, тъй като сме страна с прекъснати доставки.

По повод скъпия газ за август експертът казва, че “Булгаргаз” купува месец напред, както и дребни количества. Имало договорка за доставка на танкери за втората половина на август и за септември, като те били на “Тотал”.

В четвъртък правителството прие новата програма за компенсация на цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември, като за крайните потребители ще има таван от 250 лв. Това ще даде предвидимост за бизнеса и в условия на енергийни предизвикателства ще помогне на 633 хил. небитови крайни клиенти, подчерта премиерът в оставка Кирил Петков.