Корабът “Нептун” ще има тоалетна, бар и интернет

Ако някога сте искали да изпиете мартини в Космоса, вече имате този шанс. Така компанията Space Perspective представя своята услуга за пътуване с балон високо в небето. Желаещите да опитат звездното издигане на 32 км над повърхността на земята ще трябва да отделят за билет 125 хил. долара. Цената се равнява на тази за нов апартамент в София.

За разлика от компаниите “Блу ориджин” на Джеф Безос и “Върджин галактик” на Ричард Брансън, които предлагат цялата турбуленция на полета, която човек би очаквал от ракета и самолет, плюс способността да се рееш свободно благодарение на нулевата гравитация, от Space Perspective обещават спокойно изживяване в своята сферична капсула, която ще се издига с балон.

Базираната във Флорида компания, която строи космическия си кораб “Нептун” близо до центъра “Кенеди” на НАСА, планира да предложи на до осем пътници наведнъж шанса да се насладят на панорамна гледка към Земята. Запомнящoто се изживяване до ръба на Космоса ще продължи около 6 часа и в двете посоки.

Идеята на американската фирма е най-новото предложение в битката за космическия туризъм, но услугата съществено се различава от тези на богаташите Безос и Брансън. “Нептун” ще се издига само на 32 км височина, което е в пъти по-малко от това, което предлагат от “Блу ориджин” и “Върджин галактик” . Все пак пътуването към звездите ще продължи много повече, за разлика от няколкоминутните полети на космическите компании на шефа на “Амазон” и Брансън.

Интериорът на “Нептун” включва дълбоки накланящи се седалки, тоалетна и бар. На капсулата ще има 360-градусови камери, които ще позволят на пътниците да приближават и увеличават гледката си.

Space Perspective, която се представя като първата в света “компания за луксозни космически полети”, вече е продала 900 билета, но първият ѝ полет се очаква чак в края на 2024 г. Балонът ще се издигне на 32 км височина.

СНИМКИ: SPASE PERSPECTIVE

Балонът ще се издигне на 32 км височина. СНИМКИ: SPASE PERSPECTIVE

Тъй като балонът не напуска земната гравитация, полетът няма да изисква специализирано обучение. Пътниците от своя страна ще могат да се разхождат свободно в капсулата. Компанията твърди, че процесът на качване на борда на “Нептун” ще бъде толкова прост, колкото този на самолет. Коланите за безопасност трябва да се поставят само през първите 15 минути и през последните 15 минути.

Балонът, надут с водород, е голям колкото футболен стадион. Той ще излита от Флорида, ще се издига два часа и ще остане в най-високата точка също толкова време. След това ще започне двучасово спускане. Капсулата ще се спусне във вода и ще бъде прибирана от кораб.

Space Perspective планира 25 полета през първата година. Капсулата ще има интернет, така че пътниците да могат да се включват на живо, за да могат да покажат на близките си какво преживяват. На борда ще има камери, документиращи целия полет.