Пациентът само си казва ЕГН-то и това е достатъчно. Регистрацията му става много по-бързо и няма да чака.

Така д-р Радка Грозданова, управител на МБАЛ - Девин, описва какво означава за хората задължителната от днес електронна хоспитализация.

Над 200 болници са включени в националната здравна информационна система и от 1 август приемат с е-направления. Те са задължени да подават по електронен път какви дейности са извършени по хоспитализация, дехоспитализация, проведени лабораторни излседвания. Епикризите също стават електронни. Всичко е проиграно предварително, за да няма срив в системата, обясняват от “Информационно обслужване”.

В девинската болница

още през юни са направени обучения

на лекари и администрация, а лечебното заведение е имало тридневен вътрешен тестов период, който е бил успешен, разказа за “24 часа” д-р Грозданова. Според нея е подходящ периодът, в който се въвеждат е-хоспитализациите.

“През август пациентите са по-малко и това ще улесни нововъведението. Вероятно ще има леки неудачи с времето, но това е пътят и ще ги преодолеем. Въвеждането на всеки етап от електронното здравеопазване трябва да става без бързане, с достатъчен гратисен период, за да е сигурно, че системата е сработила и това няма да доведе до нови неудобства за пациенти и лекари”, казва управителката. Тя вярва, че с въвеждането на дигитализирани дейности

отчетността на болницата ще се улесни

“С помощта на електронните направления нещата се случват много по-бързо и се спестява голямо количество хартия.

Вече не може да станат комични грешки като в началото, когато мъж получи направление за консултация с гинеколог

Тогава голяма част от болниците още не бяха готови за работа с електронните направления”, коментира пък д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в столичния 11-и ДКЦ.

Личният лекар е категоричен, че системата вече е на ниво и не дава бъгове като в началото на юни. Направление 3 е за консултация със специалист, номер 4 - за изследване, 6 - за ЛКК комисия, а за 7 - за хоспитализация. Но това, че направленията са електронни,

не означава, че може да се издават дистанционно

Пациентите идват на място - както за рецепти, така и за направления. Документите се издават след преглед, обясни още д-р Георгиев.

Общият брой на генерираните електронни направления за хоспитализация към 1 август е над 48 000, съобщиха от “Информационно обслужване”. Екипите ни са на разположение в големите болници и са готови да окажат съдействие 24 часа в денонощието при работа със системата, уверяват от държавната фирма.

Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на практика дигитализира целия процес по престоя на пациентите в болниците, поясняват оттам. “Съкращава се значително времето за постъпване в лечебното заведение. Диагностиката, изписването на медикаменти, попълването на епикризи и други услуги също се дигитализират и стават част от електронното медицинско досие на пациента", описват от “Информационно обслужване”.

Всеки с електронен подпис има достъп до здравното си досие

на интернет портала на НЗИС на адрес https://my.his.bg/login и може да ги предоставя на специалистите, при които ходи.

Чрез електронната хоспитализация здравните власти в реално време ще получават информация за свободните легла в болниците, броя пациенти и диагнозите им, лечение и др. Информацията ще позволи да се правят детайлни анализи на заболеваемостта на населението и да се вземат навременни и информирани стратегически управленски решения, допълват от “Информационно обслужване”.

Досега вече са издадени над 3,7 млн. електронни направления, близо 19 млн. е-рецепти и 8 млн. е-прегледа. Предстои надграждане на функциите на електронното медицинско досие при достъп през браузър, както и пускане на мобилно приложение. Очаква се въвеждането на е-пациентски лист, на дентални услуги и електронни протоколи за скъпоструващи лекарства.

Едва 79 българи се ваксинираха за ден, София върви към плато

Едва 79 души в цялата страна са отишли тази неделя да се ваксинират въпреки навлизането на нови области в червената зона - над 250 заразени от COVID на 100 хил. население. Това сочат данните от националния информационен портал.

Само една от “червените” области обаче върна маските на всички обществени места на закрито. От вчера те са задължителни във Варна. Седмица по-рано столичната РЗИ разпореди маски да се носят в градския транспорт, но половината пътници не спазват мярката.

В София наближаваме платото, смята проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община. Омикрон не е станал като грипа - два пъти по-опасен е, но вече се кара много по-леко спрямо началото на пандемията и затова не са необходими мерки като тогава, обясни той пред Нова тв.

От вчера с маски в рейса трябва да се качват и жителите на Шумен, Плевен и Търговище. Във всички области от червената зона не се допускат хора без маски в лечебните заведения.

На фона на призивите за намаляване на карантината и у нас Франция стана втората държава в Европейския съюз след Австрия, която предприе премахването ѝ за безсимптоммните.

Едва 79 души са се ваксинирали в неделя.
Едва 79 души са се ваксинирали в неделя.