Бизнесменът обаче още има инвестиции в този бизнес - купи оператор в Албания, после придоби и “Булсатком” у нас

Бизнесменът Спас Русев се е оттеглил и вече не е част от Надзорния съвет на “Виваком”, съобщиха от телекома. Промяната в управлението е станала на 26 август.

Русев бе част от надзора на компанията от юли 2020 година, след като United Group купи “Виваком” именно от него. През този период ролята на бизнесмена била свързана с подпомагането и осигуряването на плавен преход при смяната на собствеността, както и в цялостния процес по интегрирането на “Виваком” в United Group.

“От името на United Group бих искала да благодаря на г-н Спас Русев за неговата подкрепа и съдействие в цялостния процес по интеграция на Vivacom в United Group, който вече приключи успешно. Желаем му успех във всички бъдещи бизнес начинания”, каза Виктория Боклаг - главен изпълнителен директор на United Group.

Спас Русев се разделя с “Виваком”, след като прекара там над 6 години, половината от които като собственик, а останалото време бе част от управата. Бизнесменът

купи телекома в края на 2015 г. за 330 млн. евро

Тогава победи на аукцион в Лондон гръцкия предприемач Панос Германос в консорциум с Third Point - инвестиционна фирма на милиардера Даниел Льоб.

Търгът за “Виваком” е продължил няколко часа, а оценката е скочила 11 пъти. До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев с 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 година.

Почти 4 години по-късно Спас Русев

продаде “Виваком” близо 4 пъти по-скъпо,

съобщи тогава “Файненшъл таймс”. Купувач бе United Group - един от големите доставчици на кабелни, мобилни и медийни услуги в Европа.

Русев обаче продължи след това с инвестициите в телекомуникационния бизнес. През 2019 г. той обяви пред “24 часа”, че преговаря с “Дойче Телеком” за придобиване на всичките дружества на компанията на Балканите. В Румъния германците имат две - бившия държавен телеком и отделно мобилен оператор. Преди това Русев бе предпочетен за купувач за бизнеса им в Албания заедно с бизнесмена Елвин Гури.

В средата на 2021 г. стана ясно, че Русев купува и най-големия български доставчик на сателитна телевизия - “Булсатком”, чрез фирмата си “Вива корпорейт България”. Тогава от компанията купувач заявиха, че имат за цел да подкрепят възходящата траектория на развитие на оператора.