Дигитални платформи, производители на храни, социални дейности и дори малко летище са част от победителите на осмите награди на "24 часа" "Големите малки", връчени в "София тех парк" днес.

Наградите за малките-големи фирми победители са 10 и са под формата на реклама на стойност 10 хил. лв. в печатното и онлайн издание на "24 часа".  Останалите фирми, които не са сред десетте наградени, ще получат 50% отстъпка за рекламиране в изданията на "Медийна група България".  

Първата награда в категория стартиращ бизнес получи фермата за аспержи в село Джулюница на предприемача Христо Анчев.

През 2017 година той оставя работата си в Англия и решава да се завърне в родното си село, за да отглежда този екзотичен зеленчук, който обаче вирее добре на нашите географски ширини. Сред плановете на българския предприемач в бъдеще са да превърне фермата си в най-голямата на Балканите. Първата награда в категорията "Стартъпи" връчи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк. Отличието взе Христо Анчев от фермата за аспержи в с. "Джулюница".

Първата награда в категорията "Стартъпи" връчи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк. Отличието взе Христо Анчев от фермата за аспержи в с. "Джулюница".

"Като участник в журито успях да видя, че малките фирми у нас не се отказват и се борят за съществуването си. Борят се за това да бъдат забелязани и да направят услуги и продукти, които са конкурентни и то въпреки трудностите в днешно време", каза при връчването на наградата управителят на "София Тех парк" Тодор Младенов.

"Фирмата в Джулюница за мен беше едно от добрите открития. Аспержите са били добре познати в началото на миналия век в България, който знае защо е изчезнал по-късно. Радвам се, че управителят на фирмата е намерил мотивация да го върне на заслуженото му място", каза Младенов.  

Анчев благодари за наградата, като подчерта, че не е единственият фермер. "Има и други, подкрепяйте и тях, младите фермери трябва да се подкрепят, нашата мисия е до 5 години да сме най-големите на Балканите и това ще се случи", заяви Анчев.

Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ връчи втората награда в категорията на специализираното предприятие за преработка на шипки "Балевски и Киров ООД".

Дружеството използва за суровина 100% българска биологична шипка, но по-интересното е, че сами добиват и електроенергията, нужна за сушилните. Тя е 100% произведена от мъха на шипковия плод. По този начин спестяват близо 150 000 kW/h конвенционална енергия на година. Сами са проектирали и изработили преси за студено пресоване на шипкови семена, които са регистрирали в Патентното ведомство. Имат и изцяло автономна система за извличане на азот от въздуха и използването му в добива на шипково масло. Втората награда в категорията "Стартъпи" връчи Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Тя отиде при Иво Балевски от "Балевски и Киров ООД".

Втората награда в категорията "Стартъпи" връчи Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие". Тя отиде при Иво Балевски от "Балевски и Киров ООД".

Награденият е един от получателите на субсидия от фонд "Земеделие", посочи при връчването на наградата изпълнителният директор на фонда Георти Тахов, който пожела "На добър час" на фирмата. 

Балевски разказа, че фирмата е създадена през 2015, като основната и цел е да преработва шипка до степен на готов продукт за крайни потребители.

"Така създадохме първото специализирано предприятие за преработка на шипка в Европа. Искахме да създадем предприятие, чрез което да дадем стойност, която да остане тук. Работим с млади хора, средната възраст на персонала ни е 29 години, разказа още Балевски.

Третото отличие за стартъпи е за "Вайбс Диджитъл ЕООД" - фирмата, която стои зад иновативната платформа tryagain.shop. Тя представлява онлайн магазин за селектирана мода секънд хенд с кауза за опазването на природата. 

"Фирмата бе мой личен фаворит като член журито, тъй като създава възможности за устойчиво развитие в своята област и е добър пример за това", каза при връчването на наградата Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане, която за поредна година е един от спонсорите на наградите "Големите малки".  Третата награда в категорията "Стартъпи" връчи Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. Отличието получи управителката на "ВАЙБС ДИДЖИТАЛ" Станислава Добрева-Симидчийска.

Третата награда в категорията "Стартъпи" връчи Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. Отличието получи управителката на "ВАЙБС ДИДЖИТАЛ" Станислава Добрева-Симидчийска.
 

Симидчийска прие наградата, като посочи, че пред платформата има няколко основни цели - да направят качествените дрехи достъпни, както и да помогнат за изграждането на устойчив гардероб. Третата цел е опазването на природата, давайки нов живот на старите дрехи.

Първата награда в категория "Устойчиво развитие" отиде у Центъра за творческо обучение. Това е  неправителствена организация, която успява да свърже всичките 1 милион български преподаватели, ученици и студенти с най-добрите технологии и решения на компаниите Google, Intel, LEGO Education, Space Camp Turkey и др.

Центърът е предоставил безплатно на Министерството на образованието и науката 1 200 000 електронни Google профила. Обучили са над 4000 учители в България на дигитални умения и създаване на образователни проекти. Допринесли са за дигиталната трансформация на над 500 училища и 200 детски градини.   Първата награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации в А1 на управителя на Центъра за творческо развитие Александър Ангелов.

Първата награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации в А1 на управителя на Центъра за творческо развитие Александър Ангелов.

"От самото начало припознахме този конкурс, защото и ние в А1 по всякакъв начин се опитваме да подкрепяме малкия и среден бизнес, а сред нашите каузи също са дигиталното обучение. Вярвам, че ще намерим оттук нататък пътища да си партнираме с фирмата, за да направим повече за българското училище", отбеляза при връчването на наградата Илиана Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1. 

Управителят на центъра Александър Ангелов разказа, че 15 години работи там, където образованието и дигиталните технологии се пресичат.
"Между 3 и 5 % от БВП на развитите страни отиват за образование, така че това е огромен сектор. Горд съм, че когато дойде COVID-19 у нас и когато целият екип не спеше дълги нощи, натрупахме опит, който сега е валиден да бъде пренесен от други държави. Бил съм на 4 континента в около 1000 училища, в центъра на всичко са децата. Медиите и властта имат ключова роля да се даде ясно послание, че каквото и да правим, децата и родителите са в центъра. Българското образование върви на много предавки, но най-високата е толкова добра, че и други държави могат да се учат от нея.", каза още Ангелов.

Следващата награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Филип Попов, началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка. Отличието получи "Парадайс електрик ГРУП ЕООД".

Компанията се занимава с изграждане на мълниезащитни и други защитни инсталации. Създателят й Ернесто Нориега Стефанов е електроинженер с 20 години стаж. Автор е на първата книга за мълниезащита в България.

"Бих пожелал на всички участници да запазят устрема си поне докато не станат големи, а и след това", каза при връчването на наградата Филип Попов, началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка. Той добави, че на всички участници в конкурса Пощенска банка ще предложи преференциално бизнес обслужване. Втората награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Филип Попов, началник на управление "Банкиране малък бизнес" в Пощенска банка. Тя е за фирма "Парадайс електрик ГРУП". Отличието получи управителят Ернесто Стефанов.

Втората награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Филип Попов, началник на управление "Банкиране малък бизнес" в Пощенска банка. Тя е за фирма "Парадайс електрик ГРУП". Отличието получи управителят Ернесто Стефанов.

''Половин кубинец, половин българин съм, 16 години съм в България, когато пристигнах тук не говорех български, въпреки че майка ми е българка. Искам да благодаря на "24 часа" и на моето семейство, че сбъдна една мечта, идвам от една държава, в която темата за мълниезащитата е доста развита. С нашия опит защитихме много предприятия в България. През 2013 година написах и първата книга у нас на тази тема.", разказа управителят на фирмата Ернесто Стефанов.

Историята на АВА СКАЙ започва преди 20 години, когато собствениците Ани и Ангел Стаменови работят като инструктори в държавния аероклуб. Тогава те мечтаят за собствено летище, където да продължават да показват всичките си умения и професионализъм на "лудите глави" желаещи да станат истински парашутисти. През 2004-та година купуват първите си два самолета и решават, че е време мечтата им да стане реалност. Изграждат малко летище върху собствен терен до с. Ерден, Монтанско. Днес фирмата получи награда в категория "Устойчиво развитие". 

"Надявам се освен рекламата във вашите издания да разкажете тези истории, за да се вдъхновят и другите от тях", каза при връчването на наградата председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков.   Третата награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Бойко Таков, председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия на управителката на "Ава Скай" Весела Стаменова - Джонова.

Третата награда в категорията "Устойчиво развитие" връчи Бойко Таков, председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия на управителката на "Ава Скай" Весела Стаменова - Джонова.

"Благодаря ви за възможността да участваме в този конкурс, искам да пожелая на микро- и малкия бизнес да вярват в мечтите си, така както моите родители успяха да сбъднат нашата", заяви Весела Стаменова-Джорова, управител на "Ава скай". 

"Ние сме едно малко летище в Северозападна България, тръгнаме от една гола поляна, а сега сме едни от най-добрите. Много ще се радвам ако всеки един от вас успее някога в свободното си време дойде у нас и да види колко тих и красив е районът на Северозапада", каза още управителката на фирмата. 

В категорията "Иновативна фирма" наградата отиде при Биляна Танева от "Foodobox 2021 ЕООД". 

Foodobox се бори с разхищението на храната. Мобилното приложение е посредник между хранителните бизнеси и крайните потребители, като предлага на първите платформа, чрез която лесно и удобно да продават кутии-изненада с храна, застрашена от изхвърляне. Те използват социалните мрежи и провеждат дискусии, за да повишават информираността сред населението и бизнеса.

"Пари за иновации има, ние работим на пълни обороти, за да осигурим тези финансови средства", каза при връчването на наградата Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа. Той посочи, че министерството е осигурило 6 милиарда лева за следващия програмен период, които са предназначени именно за микро-, малки и средни предприятия. По-голямата част от този ресурс е свързан с вече одобрените оперативни програми за новия програмен период, а другата част - с Плана за възстановяване и устойчивост, каза министър Пулев.  Наградата в категорията "Иновативна фирма" връчи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Отличието отиде при Биляна Танева от Foodobox.

Наградата в категорията "Иновативна фирма" връчи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Отличието отиде при Биляна Танева от Foodobox.

"За последната година и половина сме щастливи, че успяхме да достигнем до много бизнеси на които всеки ден помагаме да се справим с разхищението на храната, както и на нашите клиенти. Вярвам, че всеки с нещо малко всеки ден може да допринесе за този голям проблем", разказа Биляна Танева от фирмата. 

Първата фирма, отличена в категория “Социално предприемачество” е "Виник 10". Отличието връчи Венелина Гочева, издател на в. “24 часа” на управителката на фирмата Силвия Трифонова. 

"Виник 10" стои зад платформата Her Startup, която помага за връщането на млади майки към работната им среда, както и за създаването на собствени бизнеси. За последните 5 години тя е помогнала за успешната кариерна реализация на стотици майки. Компанията редовно организира както бизнес обучения за млади родители, така и обучението "Мисия Работеща Майка", което имаше голям обществен отзвук и помогна на много млади майки за по-плавен преход обратно на работа след дългото майчинство.

"За мен историята зад тази фирма беше интересна, защото и при нас се случва непрекъснато да избираме между кариерата и семейството. А тази платформа помага да не пренебрегваме едното за сметка на друго", каза при връчването на наградата Венелина Гочева.  Първата награда в категория "Социално предприемачество" връчи издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева на управителката на "Виник 10" Силвия Трифонова.

Първата награда в категория "Социално предприемачество" връчи издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева на управителката на "Виник 10" Силвия Трифонова.

Трифонова разказа, че за да стартира платформата, тя се е вдъхновила от собствения си опит.

"Майка съм на 3 деца, основател съм на платформата, която стартирах преди 6 години. Мисията ни е да дадем по-добра кариерна реализация на майките и изобщо на родителите. Щастлива съм, че мисията на Her Startup се изпълнява, тази награда е много важна не само за мен, а за цялата общност на Her Startup", каза още Трифонова.

Следващата отличена фирма в категория “Социално предприемачество” е "Работоспособни.бг" ЕООД. Това е специализирана платформа, която помага на хора с увреждания да намерят своята професионална реализация. Това е единствената по рода си кариерна платформа, която помага на бизнеса да открива работници сред хората с увреждания, които са значима социална група. Поради големия интерес от страна на бизнеса, в края на 2020 г. е добавена и общността на хората в предпенсионна и пенсионна възраст. Втората награда в категория "Социално предприемачество" връчи Никола Стоянов, служебен министър на икономиката на управителя на "Работоспособни.бг" Пламен Проданов.

Втората награда в категория "Социално предприемачество" връчи Никола Стоянов, служебен министър на икономиката на управителя на "Работоспособни.бг" Пламен Проданов.

"Имах десетки срещи с чужди инвеститори, които ми изтъкваха, че са възхитени от обилието на таланти в България. И вие го доказвате", каза при връчването на наградата служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който покани всички участници в конкурса на среща в министерството на икономиката, за да се запознае отблизо с тях. 

"Благодаря за оценката на работата, която вършим и достиженията ни от последните години. За 2020 г. бяхме отличени от Българската асоциация на ИТ технологиите като дружество с най-голям принос за българската икономика за 2020 г. в ИТ сектора", разказа Проданов при взимането на наградата.

Последната награда в категорията беше връчена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Отличието отиде за Фондация "Социалната чайна".  Третата награда в категория "Социално предприемачество" връчи вицепрезидентът Илияна Йотова на Александър Куманов от Фондация "Социална чайка"

Третата награда в категория "Социално предприемачество" връчи вицепрезидентът Илияна Йотова на Александър Куманов от Фондация "Социална чайка"

Фондацията се занимава с подпомагане на социално уязвими хора. В нея работят млади хора, израснали в социални домове без родители. “Социалната чайна” им помага да скъсат с разочарованията и им дава житейска перспектива. Всеки младеж има свой ментор, който му помага да стъпи на краката си, да изгради трудови навици и да работи за своето собствено бъдеще.

"Спечелихте ме. Днес идвам от Народното събрание, където чух много речи. Но живеем в един глобален свят, където има една непрекъсната надпревара и забързани във всичко това сякаш изпускаме малките неща. С вашите идеи правите нашия свят по-богат, по-иновативен и тук научих много интересни неща за това как освен пари може да се прави и добро", обърна се към участниците вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. 

"Елате в "Чайната" и вижте това, което аз виждам всяка година - много младежи, в началото на годината бяха 17, кое заведение може да си позволи да наеме 17 човека, просто защото иска да има тези 17 човека при себе си?, каза Александър Куманов от фондацията. "Нашите хора не са разход, те са приход, защото след 3-годишна менторска програма те излизат други хора. Всеки път виждам едни деца, които порастват с години за малко време", посочи той.

"Елате като хора със сърца и дайте нещо от себе си там, защото подкрепата от държавата без подкрепа от хората, които да идват там, просто няма смисъл.", каза още Куманов при взимането на наградата.

Парньори на събитието са министерството на икономиката, изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, София тех парк. Спонсори на инициативата са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане и А1.