Националната агенция за приходите обяви старт на данъчната кампания от 10 януари. Всеки, който има облагаеми доходи, трябва да ги обяви пред приходната агенция и да плати дължимите суми не по-късно от 30 април. Тъй като тази година крайната дата е почивен ден, срокът за деклариране и плащане без наказателни лихви е 2 май.

5% отстъпка от дължимото се полагат на тези, които ще обявят доходите си онлайн не по-късно от 31 март.

В началото на март, след като обработи подадените от работодателите данни за изплатени суми, данъчните ще активират  електронната услуга за достъп до предварително попълнена декларация за доходите. Важно е да се знае, че който има други доходи, например от наем или от чужбина, трябва сам да ги добави в попълнения документ. Който пък няма допълнителни, неописани доходи, може да използва декларацията с баркод, в която дори размерът на налога е пресметнат и  така се елиминира рискът от грешки.

Допълнения в готовите попълнени данъчни декларации могат да правят и хората, които имат животозастраховки или са правили допълнителни вноски за пенсионно осигуряване, тъй като с размера на тези вноски могат да си намалят данъчната основа.

Готовата декларация може да бъде подадена с ПИК или електронен подпис през портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през миналата година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Ставката за доходите е непроменена - 10% от сумата на всички средства за миналата година, които законът е посочил като облагаеми, и след приспадане на данъчните преференции и отстъпки.

Няколко са важните промени в данъка за доходите. Първата е, че възстановени от НАП суми не могат да бъдат запорирани. Втората пък позволява при починал родител отстъпката за деца да се ползва от баби, дядовци или роднини, които ги отглеждат. Третата промяна дава възможност за авансово  месечно ползване на отстъпките за деца. И последната промяна предлага възможност на всеки да опише в декларацията и необлагаеми доходи за над 5000 лв. 

Малко по-дълъг е срокът за търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, за които данъчната кампания започва от 1 март и продължава до 30 юни. През този интервал фирмите трябва да декларират корпоративния налог, данъка върху разходите и останалите налози.