• От партията видяха синхрон между "Демократична България" и ДПС за "Лукойл"

Президентът Румен Радев да наложи вето на приетият миналата седмица закон, предложен от ДПС, за да не остане "Лукойл" без пристанище. 

За това се обявиха от партия "Възраждане" на брифинг в парламента. 

Според партията в закона е приета поправка, с която концесията на нефтения терминал "Росенец" се прекратява и това крие редица рискове. 

Според Стоян Таслаков шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Чобанов от ДПС е внесал в зала предложението на "Демократична България", което в комисия е отхвърлено и с което е прието в закона концесията на "Росенец" да бъде прекратена.

"Друг въпрос - каква е разликата между "Демократична България" и ДПС, след като следват един и същи политики и предлагат едни и същи предложения. Действията по оперирането на пристанището ще бъдат поети от държавата и ние смятаме, че това е с цел да бъде прекъсната работата на рафинерията и ако евентуално държавата отнеме лиценза на единственoто ни пристанище за разтоварване на петрол, на практика нашата рафинерия няма как да функционира, защото няма от къде другаде да получаваме петрол, нямаме друга инфраструктура - ние смятаме, че това може би е една от целите на евроатлантическите партии, които целят унищожаването на българската икономика.", каза Таслаков. 

По думите на депутата от партията на Костадин Костадинов с приетата поправка по предложение на ДБ, според която при необходимост държавата ще може да поеме оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“, е пореден пример за синхрон между ДБ и ДПС.

Спирането на концесията пък означавала извънреден случай и заподозряха подготовка да се "поеме контрола и да съсипе "Лукойл" и производството".

"Друга възможна причина е да вземат някакви комисионни от концесионера, който може да предяви пред арбитражен съд изисквания и претенции.", изброй Таскалов. 

Цончо Ганев се позова на становище на транспортното министерство, според което концесията трябвало да се прекрати веднага.