Програмата на фондация BCause, подкрепяна от “Филип Морис” - България, завърши още едно издание с вълнуващи истории и смели финалисти

За да осъществим мечтите си, най-важна е първата смела крачка. Това е общото послание на поредните финалисти в програмата “Забавно лято, грижовна есен” на фондация BCause. Обобщените резултати от осмото ѝ издание бяха представени на 17 март в Networking Premium Coworking Space в София. Програмата се осъществява с подкрепата на “Филип Морис” - България.

„Забавно лято, грижовна есен” обхваща над 26 населени места в тютюнопроизводителните региони на страната, в които е трудно общността да получи това, което в големия град се приема за даденост.

Всяка година близо 500 деца се включват в образователно-приключенските академии, организират се прегледи на около 2500 възрастни хора, със своите бизнес идеи участват около 100 предприемачи, 15 от които стигат до финал.

Благодарение на чудесните си инструктори децата от образователно - приключенските академии искат да учат повече, а преподавателите - част от академиите за учители, променят коренно начина, по който подготвят и поднасят уроците си. Признателни на лекарите са хората, които посещават специализираните прегледи.

В програмата пълноценно място имат и активните хора с бизнес идеи - за тях е “Академия за местни предприемачи”.

Те работят в посока подобряване на средата в региона, допринасяйки за своя град, сподели Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, на закриващото събитие на програмата. Финалът събра представители на медиите, участници от всички компоненти на програмата, организатори и партньори. Водещ бе актьорът и телевизионен водещ Стефан А. Щерев.

Финалът на „Забавно лято, грижовна есен“ събра представители на медиите, участници, организатори и партньори.
Финалът на „Забавно лято, грижовна есен“ събра представители на медиите, участници, организатори и партньори.

“Полагаме усилия хората, които живеят в труднодостъпните райони на страната, да открият нови възможности и да подобрят качеството на живота си. Мисля, че фондация BCause и всички партньори постигнаха чудесни резултати за тези 8 г., а ние можем да обещаем, че ще продължим да подкрепяме програмата и през следващата година”, увери Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие” във “Филип Морис” - България.

Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие” във “Филип Морис” - България, подчерта успеха на кампанията през всички 8 години.
Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие” във “Филип Морис” - България, подчерта успеха на кампанията през всички 8 години.

На събитието бяха представени обобщените резултати от специализираните медицински прегледи, осъществени от болници, членове на “Българска болнична асоциация”, от д-р Росен Разбойников, МБАЛ “Света София”, и адв. Свилена Димитрова – председател на “Българска болнична асоциация”, която за втора година е партньор на програмата.

“Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет”, заяви адв. Димитрова. По думите ѝ прегледите на възрастни хора в малки населени места ясно са потвърдили дефицитите в здравеопазването у нас, както и нуждата от повишаване на здравната култура в обществото и по-добра финансова обезпеченост на здравеопазването.

“Апелирам всички да отделят по един час един път годишно, за да посетят лекар профилактично”, призовава д-р Росен Разбойников. Той сподели, че екипът на МБАЛ “Света София” е бил много добре приет в гоцеделчевския край и дори извън програмата наскоро е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в региона.

На сцената се качиха и победителите в “Академия за местни предприемачи 6.0” заедно с програмния директор на Център “Ринкър” към Фондация BCause – Явор Гочев. Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град, са големите победители от последното издание на академията.

Създателките на плетени обиколници за новородени Гергана Савова и Любомира Бамбова представиха ексклузивно новия си бизнес проект - легла за домашни любимци, вдъхновен от обученията в Академията за местни предприемачи.

Творците на “Усмихнатите творения”- Симона Боева и Румен Боев, и производителките на ароматни свещи за домашен уют Ивелина Христозова и Силвия Савова споделиха впечатления от срещите с менторите и показаха изделията си.

Включиха се също Цветелина Раденкова, докторант в специалност “Неформално образование” към Софийския университет, и Андриан Трендафилов, учител по математика в 97-о СУ “Братя Миладинови” – инструктори в образователно-приключенските академии за деца и част от Народно читалище “Бъдеще сега”, партньор в програмата. Събитието завърши с емоционална среща с двете учителки Надежда Инджова от с. Странджево и Цветелина Раденкова от с. Абланица. Те успешно прилагат създадената от г-жа Инджова програма “Чета с любов”, която помага на деца, чийто майчин език не е български, да го усвоят по-бързо.

За изминалите 8 години “Забавно лято, грижовна есен” обхвана общо 3671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители. Бяха проведени 9792 медицински прегледа на възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 6 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 350 бизнес идеи 78 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 25 от тях получиха безвъзмездно финансиране. В програмата са инвестирани около 1,7 млн. лв. от “Филип Морис” - България.