Началната цена, обявена от синдиците на фалиралата банка, е 17,5 млн. лева

Централата на КТБ на столичния площад “Гарибалди” се продава на търг с начална цена 17,5 млн. лв. Огледите ще се правят от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени на 21 юни.

Предмет на търга, обявен от синдиците на фалиралата банка, обаче не е директно имотът, а фирмата “Евробилд 2003”, която притежава ипотека върху сградата. От друга страна, върху централата на КТБ има възбрана от КПКОНПИ, т.е. има вероятност някой ден да бъде отнета в полза на държавата.

Сградата, която е паметник на културата още от 1978 г., е помещавала навремето Българската търговска банка на Атанас Буров. Тя е

построена точно преди 100 години

по проект на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден днешен е запазено оригиналното бюро на банкера.

Сградата е с около 5 хиляди квадратни метра площ и ако бъде продадена на началната тръжна цена, това означава, че струва около 1700 евро за квадратен метър - доста евтино за бизнес сграда в такова състояние и такава локация.

По принцип в историческия център на столицата няма много бизнес сгради, а наемите на малкото офиси в тази част на София се движат от порядъка на 14-16 евро на квадратен метър месечно. Скоро обаче не е имало сделки за продажба в този район и е трудно да се направи сравнение колко би трябвало да струва.

Оценители, с които “24 часа” разговаря, обърнаха внимание, че статутът на паметник на културата, който има сградата на КТБ, връзва много ръцете на бъдещия собственик. Той

не би могъл да я преустройва

нито външно, нито вътрешно без съгласието на Националния институт за паметници на културата и на практика тя може да се ползва само за целите, за които е създадена, т.е. за банка.

Освен това извън централния корпус, който е обърнат към площад “Гарибалди”, сградата има цяло крило с дълги коридори и малки стаи, които години наред са били в лошо състояние и не е ясно дали са ремонтирани.

Преди три години имаше идея сградата на площад “Гарибалди” да бъде дадена на Централната избирателна комисия. В крайна сметка обаче това не се случи. След това бе направен опит за даване под наем на сутерена, където се намират двата трезора, на първия и втория етаж. Заради това, че въпросните помещения са използвани само за банкова дейност, до сделка не се стигна.