Цените на петрола в азиатската търговия се движат около най-високите си стойности от три месеца насам, макар и днес леко да спадат, и са на път да регистрират най-сериозния си месечен ръст под натиска на очакванията, че Саудитска Арабия ще удължи доброволното си намаляване на добива и през септември, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загуби 9 цента, или 0,04 на сто до 84,90 долара за барел. Договорите за доставка през септември изтичат по-късно днес, а тези с доставка през октомври отчитат спад с 18 цента до 84,23 долара.

Американският лек суров петрол спадна със 17 цента или 0,7 на сто до 80,41 долара за барел.

В петък и двата сорта достигнаха най-високото ниво на цените си от април и приключиха с повишение пета поредна седмица, като ръстът на лихвите в САЩ и опасенията за обемите на доставките подкрепяха растежа. Очаква се и двата сорта да затворят месеца с най-голямото си месечно ценово увеличение от януари 2022 г.

Анализатори очакват Саудитка Арабия да продължи и през септември да помпа 1 милион барела дневно по-малко, за да подкрепя цените.

"Цените на петрола са с 18 на сто по-високи от средата на юни под натиска на саудитските ограничения, както и поради факта, че пазарите загърбиха песимизма си по отношение на растежа", посочва анализатор на "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs). "Очакваме Саудитска Арабия и през септември да добива по 1 милион барела дневно по-малко, а през октомври да намали свиването наполовина".

Банката прогнозира, че към септември цената на сорта Брент ще бъде около 86 долара за барел, а през втората половина на 2024 г. ще се покачи до 93 долара.

"Голдмън Сакс" пресмята, че глобалното търсене на петрол през юли възлиза на рекордните 102,8 милиона барела дневно. Банката ревизира прогнозата си за търсенето през 2023 г. с 550 000 барела дневно нагоре, заради очакванията за силен икономически растеж в Индия и САЩ, който балансира спада на потреблението в Китай.