"Булгаргаз" внесе заявление за цена през септември от 59,27 лв. за мегаватчас, което е поевтиняване спрямо август с 0,67 на сто, а само преди година нивата бяха стигнали пиковите 353,21 лева

Поскъпване на газа през октомври с 8,7% е прогнозата на “Булгаргаз”. Компанията е задължена месец преди да внесе заявлението си за цена, да направи прогноза за нивата и да я оповести. Така според нея синьото гориво през октомври ще струва 64,43 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при 59,27 лева, каквото е предложението за септември. Това ще е първото поскъпване на газа още преди да е дошла зимата, когато потреблението се покачва.

Прогнозната цена за октомври е изчислена според котировките на нидерландския газов хъб TTF към 11 август.

Финалното предложение на “Булгаргаз” ще бъде внесено на 1 октомври.

На 14 август компанията подаде такова за определяне на цената за септември. Тя предлага газът да струва 59,27 лева, което е с 0,67% по-ниско от август. Предложението е на база на котировките отново на нидерландската борса до 13 август.

Финално компанията ще внесе предложение на 1 септември, като ще отчете нивата на продажбите на световните пазари до 31 август на база индекса “месец напред”.

Тя е е внесла и график за съхранение на природния газ в хранилището в Чирен, както и какво е нагнетила през юли. А също така и документи как се образува цената по договора за азерския газ и на другите доставчици.

Въпреки очакваното поскъпване през октомври котировките остават далеч от нивата през миналата година. Тогава заради войната в Украйна през август газът струваше 297,90 лева, а през септември, когато беше пикът - 353,21 лева. През октомври имаше поевтиняване до 233,36 лв. за мегаватчас, но през цялата минала година нямаше месец, в който цената да е била под 100 лева. (Виж графиката.)

Цените на газа година по-рано (в лева за мегаватчас).
Цените на газа година по-рано (в лева за мегаватчас).