Има всички условия да се превърне и в световен център за изследвания и високотехнологични иновации

София е на 18-о място в Европа по брой на новорегистрирани стартъпи, като 90% от тях са в ИКТ сектора. Столицата ни изпреварва градове като Виена и Осло, а в региона - Белград, Букурещ, Атина и Любляна. Това показва последният доклад на Startup Heatmap Europe на платформата DEEP Ecosystems.

София се изкачва с девет позиции в тазгодишното издание и е спомената в доклада и като локация, в която предприемачите не се притесняват от провал. Амстердам е градът с най-малко притеснения от неуспех в ново начинание (67%), следван от Цюрих, а столицата ни е на трето място. В най-големите европейски икономически екосистеми - Лондон, Берлин и Барселона, около 40% от предприемачите са склонни да споделят за неуспеха си.

Лондон поема лидерството от Берлин като най-популярна дестинация сред основателите на стартиращи компании в Европа. Барселона също остава в топ 3.

Според авторите на анализа Европа е привлекателна за стартиращите фирми, но успехът не е разпределен равномерно. Това е причината да са нужни

стратегии за привличане на основатели и дигитални номади,

като се създават пространства за съвместна работа и извън столичните центрове. Сред останалите мерки са привличане на финансиране от ЕС за научни изследвания, активни местни инвестиции в компании в начален етап на развитие, разнообразие на предприемаческата среда, местна култура, която приема моментни неуспехи и се характеризира с разнообразие и приобщаващо отношение.

Новото технологично лице на България има всички шансове да я превърне в световен център за изследвания и високотехнологични иновации.

Един от пътищата към реализирането на тази визия е

създаването на бази за обучение и проучвания,

каквито има по целия свят. Стъпка в тази посока е основаването на първия по рода си в Източна Европа институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Той е създаден по модела на най-силните изследователски центрове в света като Stanford, MIT и други. Подобно на топуниверситетите по света, INSAIT обхваща широк спектър от дейности - изследвания на световно ниво, образователни програми, създаване на дълбокотехнологични стартъпи, работа с водещи R&D центрове и компании и др.

Друга високотехнологична компания, привличаща милиони инвестиции, сред които и финансиране от Европейската комисия и Европейската централна банка, е българската компания EnduroSat. Тя е специализирана в сферата на наносателитните технологии и услуги и е дългогодишен партньор на редица национални космически агенции, частни компании и технически университети от цял свят. Наносателитът е платформа с полезни товари (сензори, телескопи, камери и т.н.), които изпращат данни към клиенти от Космоса.

Не в Космоса, но отново над земята се развива друг български стартъп, създал революционна технология за доставки на стоки с дрон. Успехът е на Dronamics, първата в света авиокомпания за карго дронове. В края на май тя обяви за успешен първия полет на нейния пълномащабен самолет - “Черният лебед”, на летище Балчик в България.