Ще им дават по 15 лв. на ден за курсовете

Трайно безработни в Бургас ще бъдат обучавани за професии, които се търсят на пазара на труда, за да си намерят по-бързо работа. Този подход е решило да приложи местното Бюро по труда, за да се справи с проблема на хора в продължителна незаетост.

За да се преквалифицират, на трайно безработните ще се организират безплатни курсове за хлебар-сладкари, заварчици, оператори на металорежещи машини, готвачи, сервитьори и бармани. Ще има обучения и за офис мениджъри.

Предвиждат се и курсове за компютърно обучение предимно към по-възрастните, които нямат познания в тази област. Целта е да придобият базови умения, за да са конкурентни на пазара.

Обученията са насочени към уязвимите групи

– безработни до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, както и към лица извън работната сила, обезкуражени или придобили статут на временна закрила, обясниха от Бюрото по труда.

Освен обучението безработните ще имат възможност да приложат натрупаните умения в продължение на 3 месеца, за което ще получават заплата. Парите били осигурени от държавата и работодатели в субсидирани производства.

Отделно по време на курса безработните ще получават по 15 лв. всеки ден, за да имат стимул да присъстват на занятията.

Курсовете се организират през есента, когато безработицата в региона се покачва заради края на туристическия сезон. За рисковата група на младежите до 29 г. в началото на лятото бе отчетен спад на безработицата, но след затварянето на курортите отново останаха на улицата.

В същото време по-голямата част от регистрираните безработни са над 55 г., за които също трябва да се помисли как да се реализират на пазара на труда с нови умения в дадена област.

Обучителните курсове са насочени и към туризма, където през последните години изпитват глад за кадри. Напоследък недостигът в тези области започна да се попълва с гастарбайтери от Индия, Шри Ланка, Филипините и Бангладеш.