Разплащания в брой - само до 5000 лв., касов бон намалява данък до 1200 лева за година

Малките заведения за хранене с годишен оборот под 100  000 лв. ще преминат на патентен данък от догодина. Това ще донесе допълнителни приходи за общините, защото постъпленията от този данък остават при тях, и ще позволи по-строг контрол, защото кметствата най-добре знаят кой колко маси има и какво е натоварването. Така финансовият министър Асен Василев обяви една от поправките в пакета данъчни закони, които кабинетът одобри на извънредно заседание в понеделник.

“Това ще ни позволи

веднага да ги внесем в парламента

и още в четвъртък те да бъдат гледани в бюджетната комисия. След приемането им ще се форсира и работата по бюджета, за да бъде внесен и приет преди края на месеца”, обясни Василев.

Въвеждането на патентен данък за малките ресторанти е едно от условията, по които Василев и ресторантьорският бранш са постигнали съгласие, за да остане ДДС за тях на сегашните 9%. Останалите промени предвиждат всяко заведение да има ПОС терминал, заплатите да се изплащат само по банков път от ресторанти с над две звезди, а минималната заплата да бъде по-висока от най-ниската за страната.

“Ако това бъде прието, 9% процента ДДС за тях може да останат, тъй като изсветляването ще донесе повече приходи в хазната от възстановяването  на 20% ДДС”, каза Василев.

Две спорни засега предложения, за които не е ясно дали ще бъдат одобрени от парламента, има още в пакета данъчни промени. Първото е, че ако доставчик на стока или услуга не предостави касова бележка, купувачът да може да откаже да плати. И другото - 10% от укритите данъци да  отиват  при този, който е подал сигнал за тях.

Натоварена с въпросителни е и друга поправка в законите и в Кодекса на труда - приравняването на  гражданските договори към трудовите  и отмяната на нормативно признати разходи, които да се приспадат от данъчната основа. Мотивът е, че много граждански договори се оказват скрити трудови.

Според Асен Василев в случая не се предлага нищо ново, а просто НАП се упълномощава да каже кой е скрит трудов договор и кой не е. Това е било валидно и досега, но наскоро в решение на ВАС било казано, че не е вписано в закона, което сега се поправя.

Като обща мярка за изсветляване на икономиката във всички сектори се предлага прагът за разплащания в брой да падне от сегашните 10 хил. лв. на 5000 лв.

Друга поправка в Закона за ДДС дава възможност на основата на касови бележки хората да приспадат до  100 лв.  на месец, но не повече от 1200 лв. за година от  платения от тях ДДС.  Прагът за регистрация по ДДС  пък се изавнява с плащането на патент, т.е. пада до 100 000 лв. годишен оборот, е записано още в същия закон.

Който продава имущество за рециклиране, не плаща данък. 1200 лв. вместо сегашните 100 лв. ще може да се плащат в брой при предаване на метални отпадъци. Сгради  с енергиен клас А  пък

да бъдат освободени от данък сгради,

предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. Това е най-високият енергиен клас за сгради.

Два варианта за бюджет 2024 г. готвят във финансовото министерство. Точният избор зависи от поправките, които ще претърпят данъчните закони в парламента. “Към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане.  Ще държим той да е с 3% дефицит към БВП на начислена основа, а на касова основа - 2,5%, както ще е и тази година”, каза Василев. “В него се залага прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5%  и по-близо до 4%, ръст на доходите между 10 и 15%”, каза още финансовият министър.

Той отчете, че събираемостта към момента е с 16% по-висока от миналата година, а очакването му за дефицита в края на годината е под 2,5%.

Нивото на държавния дълг ще падне до края на 2024 г. до 22-23% от БВП.