Всички астронавти, които са кацали на Луната досега, са падали. Документирани са 23 случая на падане. Това е изключително важно, защото може да създаде особен проблем при кацането на Марс, тъй като продължителността на полета предизвиква промени в костите - те стават по-меки, по-чупливи и при такова падане може да се получи счупване на крайник.

Това разказа проф. Огнян Колев от Института по невробиология на БАН, който работи по проект на НАСА за астронавтите и изследвания за това, което ще преживяват и ще им се случва на Луната. Програмата е да се пригоди човешкият организъм в такова състояние, каквото ще е по време на полет, за да може да се предвиди какво ще е поведението и да се правят упражнения и модели на поведение при такива условия, разказа ученият пред Нова тв.

При продължителен престой организмът вече се нагажда към условията. Но съществува и т.нар. сезонен конфликт - има органи, и в мозъка. В безтегловност липсва гравитация и се създава този конфликт, който предизвиква тези проблеми, разказа ученият.

Проблемът започва още от излитането, защото се създава свръхгравитация, която затруднява работата на астронавта. Проблемите продължават и при преминаване в състояние на безтегловност, когато се отключва т.нар. космическа болест. Тя е сходна с морската болест, но е по-драматична и сериозна, често пъти с гадене и повръщане, летаргия, нарушено кръвообращение, обясни проф. Колев.

Времето за реакция и адаптиране в правилната дистанция ще се отразят на всеки опит да се вземе предмет по време на безтегловност. Времето е изключително важно в такава ситуация, особено когато астронавт се опитва да кацне. Много от приземяванията на совалката показват не напълно координирани действия, а понякога и секунди са важни. Трябва да изучим как възприема мозъкът това и как да се ориентира правилно астронавтът, за да може да отреагира бързо с командното табло при него, защото при тази скорост всяка стотна от секундата е важна, коментира ученият. И даде пример с прилуняването на космическия кораб на Нийл Армстронг, при който има лека грешка и лека повреда на космическия кораб.