Британската застрахователна компания "Марш" (Marsh) и фирми към международния застрахователен пазар "Лойдс" (Lloyd's), базиран в Лондон, известен като "Лойдс ъф Ландън" (Lloyd's of London), разширяват съвместната си програма с Украйна за застраховки на товари, превозвани по море в условията на военни действия. Това съобщи днес застрахователят "Марш", цитиран от Ройтерс. 

В рамките на програмата вече ще бъде застрахован за военни рискове не само морския превоз на зърнени храни, но и на други товари, които не са с военно предназначение. Това включва стоманени елементи, желязна руда и други ключови украински експортни продукти, сред които електрическо оборудване и фураж за животни. 

Британските застрахователи и украински държавни банки стартираха програмата за застраховки за военни рискове през ноември миналата година. Тя е подкрепена от правителството на Украйна. Нейната цел е да бъдат намалени разходите за покриване на искове относно щети, нанесени на корабите и екипажите им, превозващи зърнени храни през плавателния коридор в Черно море, който беше създаден след руската военна агресия срещу Украйна.  

Група компании към пазара "Лойдс ъф Ландън", начело с фирмата "Аскот" (Ascot), осигуряват застрахователно покритие на военен риск в размер на 50 милиона долара за корпуса на даден кораб, който преминава през черноморския коридор. Те издават застрахователна полици за същата сума (50 милиона долара), която покрива всички други рискове, свързани с плаването, посочва БТА.