Имате конкуренти, с които се състезавате, а не се биете

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

За успеха в работата допринасят правилните думи. Не само тези, които изричате, но и тези, които са в главата ви.

Експертите по кариерно и личностно развитие препоръчват непременно да забравите "враг". Тя е вредна дума, защото напомня за омраза, война, унищожение, убийство.

В работата си вие нямате врагове. Имате конкуренти - хора от други компании, които се занимиват със същото като вас, или колеги, с които може би си съперничите в собствената фирма.

С тях вие се състезавате, а не се биете. Дори те да не са най-почтените и приятни личности, дори да си позволяват удари под кръста, пак не е полезно да ги наричате врагове.Така влагате чувства, а те не са полезен съветник в бизнеса, защото пречат на добре преценените, хладнокръвни и конструктивни решения.

Като смятате колегата Х за враг, понеже и той иска да стане шеф на вашия отдел, вие не сте в състояние безпристрастно да претеглите неговите силни и слаби страни. А това е нужно, за да знаете какво да противопоставите, за да спечелите вие мястото.

Опасно е колегата от друга фирма да фигурира под понятие "враг" във вашите мисли, защото отрицателните ви емоции няма как да не проличат примерно пред специалиста от трета фирма, на която се опитвате и той, и вие да продадете услуги. В бизнеса винаги прави много неприятно впечатление, когато се показва лошо отношение към конкурентите. Правилото е, че силните лични чувства нямат място в деловата сфера.

Най-съществената причина да не смятате съперниците за врагове е, че демонизирането им ви пречи да ги превърнете в свои съюзници, когато това би било изгодно за вас. По този начин сами ограничавате мисленето си - понеже гледате на тях като на хора, с които се биете, не ви хрумва, че можете и да си сътрудничите. Дори не правите крачка, за да ги привлечете за партньори, съвсем друг е въпросът дали те биха приели. Ако пък те направят първата крачка, вие може да отхвърлите поканата за сътрудничество, отказвайки да видите ползата от него. В бизнеса много често днешните конкуренти се оказват бъдещи партньори, така че не ги превръщайте във врагове.

Не забравяйте онзи прословут израз "Няма вечни врагове, няма вечни съюзници, има вечни интереси". Често се твърди, че го е изрекъл британският премиер Уинстън Чърчил през Втората световна война, но истината е, че датира поне от век по-рано. Казва го Хенри Джон Темпъл, лорд Палмерстън, който дълги години ръководи отбраната и външната политика на Великобритания и два пъти е министър-председател.

В "Точният човек" можете да прочете още:

Защо да си криете идеите от шефа и колеги

Отдел "Човешки ресурси" умря. Да живее отдел "Преживявания"!

Шефът - лош, по-лош, перфекционист

Научно доказано: Влияете силно, като говорите с по-нисък глас

Какво полезно да откраднете от актьорите за своята работа

10 фрази, които ви измъкват от конфликт

3 енергийни вампири в характера, които пречат на успеха

3 думи ефективно парират критиката

Лошият шеф е опасен за здравето. В съвсем буквалния смисъл

Как да се самоентусиазирате за работа, като ви е тъпо

7 прости правила за успех и 5 трика да ги осъществите

10 сигурни начина да урочасате успеха

Леле, по-умни сте от шефа