Щом развивате способностите си, няма да ви е скучно, имате шанс за повече пари и по-висок пост

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Работите професията, която харесвате, имате добри доходи, пост, който ви приляга, справедлив началник, приятни колеги, задоволително количество свободно време. Изглежда, че сте намерили идеалното място за кариера. Какво още да искате? Ами ето какво - да учите нещо ново и да развивате способностите си.

След като сте започнали на тази позиция, сигурно притежавате набор от умения, който ви е отличил от другите кандидати. После вероятно са ви повишили заплатата, а може би и сте заели по-висока длъжност. Оттук нататък обаче е важно не само да продължите да използвате уменията, които имате, и да трупате опит, но и да надграждате.

Ако вашата работа не ви кара да се развивате професионално, не е идеалната.

Първо, постепенно ще затънете в рутина. Като правите едно и също по един и същ начин, като нямате предизвикателства, ще престанете да се чувствате доволни. До някакъв момент рутината е комфортна. Но после всеки се нуждае от нещо ново, за да му е интересно през онези поне 8 часа 5 дни в седмицата.

Второ, много рискувате. Всяка професия днес се променя и ако не развивате способностите си, значи изоставате. Възможността ви за растеж в йерархията в тази компания става съмнителна. Ако ви се наложи от обстоятелствата или пък сами поискате да се преместите в друга фирма, ще имате малки шансове.

Точно заради това специалистите твърдят, че един от най-важните критерии при собствената ви оценка дали сте попаднали на правилното място е дали в работата придобивате нови умения.

Осъзнават го и мнозинството от служителите. При социологическите изследвания за удовлетвореността голям процент от анкетираните посочват, че оценяват високо компании, които помагат на хората си да се усъвършенстват, като им предоставят необходимите условия и обучения. Обратното е сигнал, че щом не влага средства и усилия за развитие на персонала, фирмата пренебрегва нуждата от иновации, което пък означава, че се лишава от конкурентни предимства и не я чака светло бъдеще.

Може да не е добър знак, ако шефът ви и отделът по човешки ресурси избират за обучения други колеги, а вас пропускат. Анализирайте за какво точно става дума. Не е задължително да е вярна ласкателната мисъл, че вие сте си подготвени, от обучение имат нужда само неопитните. Огледайте се и за други признаци, а после си отговорете честно дали не ви пренебрегват, защото не се канят да ви повишават.

Според социологическите изследвания друг от съществените фактори, които карат хората да се задържат във фирмите, е да знаят, че имат възможност да получат по-висок пост.

Собствениците и мениджърите на някои компании смятат, че е по-лесно не да развиват служителите си, а да "купуват" отвън вече подготвени. Обикновено тази политика не е добра нито за хората, нито за самата фирма. Възможностите за придобиване на нови умения и шансовете за израстване в йерархията са силен мотиватор и когато ги имат, хората работят по-ефективно. А привлечените отвън кадри в екипа, особено пък на ръководни постове, може да доведат до сътресения. Освен това онези, които са "купени", могат да бъдат и "прекупени".

Понеже в живота идеални неща рядко има, вероятно и вашата работа не е идеална по тези или други причини. Каквито и да са те, при всички положения е добре вие и сами да се грижите за развитието на способностите си.

В епохата на интернет не е трудно да следите новостите в своята професия и в своя бранш. Има онлайн курсове и университетски магистратури, с които ще добиете още квалификация, ще получите сертификати и дипломи.

Това ще отнеме част от свободното ви време, но е добра инвестиция и в настоящето, и в бъдещето. В настоящето, защото допълнителните знания ще ви помогнат да постигате повече успехи, които ще ви вдъхновяват. А и самият факт, че учите нещо ново, ще ви тонизира. И в бъдещето, защото повече квалификация обикновено означава повече възможности.

Разумно е да показвате на шефа си усилията, които полагате, за да се развивате. Всеки работодател и началник оценява положително това, дори да е от онези, които не създават условия за обучения на персонала. Както се казва, добре дошло, щом служителят се грижи сам.

Това впрочем е грижа за собствената кариера и уважение към самия себе си, което всеки амбициозен човек трябва да проявява.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Най-сигурният признак, че трябва да смените работата

Как да се справяте с шеф емоционален манипулатор, който вменява колективна вина

10 банални, но подхлъзващи въпроси на интервю за работа

Имате успех, ако избирате работата си и по началника

10 сигнала, че ще ви уволнят

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Как пророчеството на приемането помага в кариерата

Три знака издават, че имате неподозирана суперсила за професионален успех

Научно доказано: Умствените контрасти са ключът към успеха

Когато много сте ядосали шефа - алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата