Надали някога сте виждали взрив на звезда, но през 2024 г. ще имате своя шанс. Астрономите очакват, че тази година с просто око ще можем да наблюдаваме експлозията на звездна система в галактиката ни.

Предстоящата свръхнова на системата T Coronae Borealis е много рядка. Тя се случва приблизително веднъж на 80 години. Свръхнова се получава, когато малка звезда внезапно заблести за кратък период от време.

"Да се види избухването на тази звезда е много по-рядко от слънчево затъмнение", казва астрономът от НАСА Бил Кук пред NPR. "Така че това е нещо, което се случва веднъж в живота."

Разположена на около 3000 светлинни години от Земята, T Coronae Borealis е двойна звездна система, съдържаща бяло джудже и червен гигант.

Според НАСА, когато червеният гигант се нагрява и налягането му нараства, той започва да изхвърля материя, която се събира от бялото джудже. По-малката звезда, която е с размерите на Земята, е толкова претоварена с тази материя, че избухва.

"В крайна сметка тя натрупва толкова много, че буквално започва термоядрена реакция и звездата става стотици пъти по-ярка от обикновено", казва Кук.

Такова събитие се нарича нова. То произлиза от латинското "нова звезда", защото някога слаб небесен обект внезапно се осветява, създавайки илюзията, че е нова звезда.

Очаква се T Coronae Borealis да се превърне в нова всеки един момент, като това ще се случи най-късно през септември. Когато това стане, звездната система може да нарасне от +10 звездна величина, която не може да се види с просто око, до +2 звездна величина, приблизително същото ниво на яркост като Северната звезда. По-високите положителни числа означават по-слаби звезди.

Астрономите твърдят, че след като свръхновата достигне максималната си яркост, тя ще бъде видима за нас в продължение на няколко дни. Тези, които използват бинокли, ще могат да я видят малко повече от седмица, преди тя отново да намалее.

Избухването на T Coronae Borealis е наблюдавано от учени през 1866 г., но е възможно то да е било забелязано още през 1217 г. от немски монах, който документира обект, който "блестял с голяма светлина" в продължение на "много дни". Звездната система за последен път избухва през 1946 г.

НАСА казва, че свръхновата ще се вижда в съзвездието Корона Бореалис, което е "малка, полукръгла дъга", разположена между съзвездията Бутес и Херкулес.

Когато забележите избухването на T Coronae Borealis, помислете за следното: тъй като звездната система е толкова далеч, избухването, което ще видим, вече се е случило преди около 3000 години.

"Това е било по време на рухването на бронзовата епоха", казва Кук. "Големите империи на Египет, Троя -  те са се разпадали тогава."