Продажбите на електрически автомобили ще се увеличат значително през 2024 г. въпреки въпреки неблагоприятните икономически фактори на някои пазари по света. Това прогнозира в годишния си преглед на пазара на електрически превозни средства Международната агенция за енергията (МАЕ), публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

През тази година в световен мащаб се очаква да бъдат продадени 17 милиона електромобила при 14 милиона през 2023 г. Над една от всеки пет коли, които ще бъдат реализирани на пазара през 2024 г., ще бъде електрическа. Това ще доведе до ограничаване при използването на петролни горива при сухопътния транспорт, посочва МАЕ, предаде БТА.

Десет милиона от електрическите автомобили, продадени през тази година, се очаква да бъдат реализирани в Китай.

Продажбите през първото тримесечие на тази година са се увеличили с 25 на сто спрямо първите три месеца на 2023 г.

Организацията отбелязва, че ключов фактор за развитието на сектора ще бъде изграждането на все повече станции за зареждане на електрически превозни средства и осигуряването на достъпни цени за тази услуга.

"Малките маржове на печалба, променливите цени на металите (които се използват при батериите за електрическите превозни средства - бел. ред.), високата инфлация и постепенната отмяна в някои страни на стимулите, които получаваха купувачите на електромобили, предизвикват опасения относно темпа на развитие на сектора. Но данните сочат, че продажбите в световен мащаб остават стабилни", се посочва в доклада на базираната в Париж организация.

Броят на продадените електрически автомобили спрямо всички реализирани на пазара превозни средства ще варира в различните региони на света. Те ще представляват приблизително една на всеки девет коли, продадени в САЩ, една на всеки четири в Европа и почти половината от автомобилите в Китай, прогнозира Международната агенция за енергията.