Сривът на КТБ струвал много на коректните вложители и отнел голям публичен ресурс

“За нас е от изключително значение стабилността на банковия сектор, за да не се допусне ситуация като през 2014 г., която костваше много на коректните вложители и отне значителен публичен ресурс.”

Това е заявил премиерът Бойко Борисов при срещата си с управителя на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. На нея в кабинета на премиера са били още финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев, по чиято покана Стурнарас е на посещение у нас.

Премиерът е допълнил, че една от първите задачи на неговото правителство още при встъпването му в длъжност е била заедно с БНБ да се предприемат всички мерки за повишаване на банковия надзор и за запазване на финансовата стабилност. Борисов е подчертал, че процесът на

завишен контрол

над трезорите

ще продължи

Пред Стурнарас премиерът е споделил също, че според оценките на БНБ българската банкова система е стабилна, включително и на банките с чуждестранно участие в техния капитал.

Той е изразил очакването си провежданите стрес тестове на кредитните институции да дадат нови доказателства за това и резултатите от тях да доведат до засилване на доверието в банковия сектор.

Премиерът специално е подчертал традиционно доброто сътрудничество между двете централни банки и особено взаимодействието между тях в най-тежките моменти от гръцката криза през последните години.

Ден преди срещата си с премиера Стурнарас разговаря и с гуверньора на БНБ Димитър Радев.

“Икономиката на Гърция има подобрение в последно време, а банковият сектор е много по-укрепнал сега след успешната рекапитализация и преструктуриране при трудни условия”, заявил Радев на госта си.

Според него значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно. Съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи е спаднало незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа.

Банковият ни

сектор става все

по-привлекателен

както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори в контекста на растяща икономика, стабилни публични финанси и общата устойчивост на банките ни, е заявил Радев. Той е прогнозирал още, че провеждащият се преглед на качеството на активите ще даде тласък на пазарната консолидация в сектора. В четвъртък Стурнарас бе сред гостите на Пощенска банка по случай 25-години от създаването ѝ. Миналата година Пощенска придоби клоновете на гръцката Алфа банк.