Преди години без малко да станат руски

Транзитните и преносните газови тръби, компресорните станции и цялото дружество “Булгартрансгаз” да бъдат продадени, е сигнал, идващ от Еврокомисията.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди ден в Брюксел, че ЕК планира да започне процедура за нарушаването на присъединителния договор срещу България заради монопол на държавното дружество “Булгартрансгаз” върху газопреносната мрежа в страната.

“Когато дойде комисарят Маргрете Вестагер (по конкуренцията) и каже, че трябва да продадем “Булгартрансгаз”, за нас това е тежък политически удар, заяви Борисов и допълни - иначе следва наказателна процедура за до 300 млн. евро.

Източници от Министерството на икономиката казаха, че комисията има притеснения, че “Булгаргрансгаз” е под шапката на Българския енергиен холдинг, както и държавният търговец “Булгартрансгаз”. Присъствали на срещи в Брюксел казаха, че комисията не приема газовият оператор да мине директно към министерството.

Притесненията на ЕК били, че всички държавни институции си влияели и било най-добре да влезе голям западен оператор, казаха осведомени.

Към газовите тръби на България има мераци от години, припомниха енергийни експерти. За “24 часа” бившият шеф на “Булгаргаз” Васил Филипов припомни сагата с транзитната мрежа на България, която без малко да бъде апортирана в “Топенерджи”, в който акционер беше “Газпром” в края на миналия век.

Енергийният експерт Атанас Тасев пък заяви, че това искане от Брюксел е посягане на суверинитета. Той напомни, че процедурата срещу България заради газов монопол е от 2010 г. През 2011 г. имаше обиски на ЕК в БЕХ, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и в “Овергаз”. Съмненията бяха за злоупотреба с монополно положение в търговията с газ. Тогава бяха правени обиски и в други държави.

Някои евробюрократи работят със стара информация, отсече Тасев. “България спазва третия либерализационен пакет. Има платформа за търговия на капацитета на тръбите и независим системен оператор. На “Овергаз” бе предоставен капацитет за пренос на 400 млн. куб. м газ по тръбите на “Булгартрансгаз”, заяви той. Не е отказван договор за пренос на никой, казаха източници от газовите среди.

Само преди дни бе сключено споразумение между газовите оператори на България и Гърция и “Газпромекспорт” и вече е възможна виртуална търговия с газ от Гърция. Към четвъртък вече имаше 5 заявки в “Булгартрансгаз” за такава търговия.

Чужди газови експерти се чудели как българите са склонили “Газпромекспорт” (при договор до 2030 г. за капацитета на тръбата към Гърция) да се съгласи да се наруши монополът му. Така, че вече има достъп извън руския газ до още един източник.

Водят се преговори между операторите на Румъния и България и пак с “Газпромекспорт” да се отпуши за виртуална търговия и тръбата от Негру вода, по която тече руски газ към България, а оттам към Турция, Гърция и Македония.

От дирекция “Конкурентоспособност” признавали, че страната ни работи за диверсификация на доставките, както и че осигурява достъп до газовите тръби. Но все пак казвали, че трябва чужд оператор, заяви участник в срещите.

“Не зная дали това е официално становище на ЕК. Напоследък зачестиха евроемисари, не знае дали в някои случаи не се оказват лобисти”, казва Тасев. И допуска, че някой си е харесал “Булгартрансгаз”.

Същото предположи и друг газов специалист. Особено след това, което се прави напоследък по газовата мрежа - обновяване на компресорни станции, строителство на интерконектори. Налице е и сигурен до 2030 г. транзитен договор за пренос на газ към 3 страни.