"Работя в голяма международна фармацевтична компания, обичам да пътувам и рисувам.Учила съм дълги години английски в България, имах голям набор от граматика и думи, но те бяха пасивни и говорех трудно! Перфекционист съм и не бях доволна от нивото си, знаех че мога и по-добре. Пътувам много, не съм имала проблем с комуникацията, но английският ми беше като бариера, която все още не бях напълно прескочила" - откровението е на Албена Костова, доктор по генетика.

Когато нейна приятелка й показва разказ на мъж, учил английски език в Кеймбридж, тя решава, че е дошъл моментът да направи крачката в истинското овладяване на езика.

Издирирва координатите на фирмата "Диалог 359", която е посредничила в заминаването на мъжа с поста във Фейсбук. Още на следващия ден получава отговор и конкретно предложение кое е най-добро за нея.

"Няколко дни се колебах в решението си, отново през фейсбук се свързах с друг клиент на фирмата, жена, която също беше учила английски език в Кеймбридж. След нейния въодушевен разказ, вече бях окончателно решила! Управителят Мария Тошкова беше много отзивчива, отговаряше на всичките ми въпроси и ме успокояваше, когато споделях страховете си. А страховете ми бяха свързани с условията в приемното семейство, храната (тъй като съм вегетарианка), как ще се чувствам на непознатото място, дали организацията ще е добра... и най- вече ще имам ли напредък с английския, споделя Албена.

Притесненията бързо се изпаряват, след като още със стъпването си на Острова тя се уверява, че организацията е перфектна. Самолетът каца късно вечерта, но приемното семейство я чака. Помага й да се настани, а на другия ден домакините я упътван как да стигне до училището.

"Реших да не ползвам транспорт, а да тръгна пеша и да разгледам градчето. Бях очарована колко е чисто, спокойно и зелено. В училището ме очакваха, всички мили и усмихнати, попълних нужните документи и направих тест за определяне на ниво. След него, всички нови студенти имахме пешеходна обиколка на Кеймбридж с гид. Кеймбридж ме плени с красивата си архитектура, академичността и аристократичния си дух", разказва за началото на езиковата ваканция амбициозната българка.

Още по-очарована е от учителят д-р Филип Браун и от нестандартния му начин на преподаване. Браун се оказва артистичен, усмихнат, много ерудиран. Представители от няколко страни се наслаждават на умението му да увлича аудиторията с разкази за английска култура, за извести писатели, музуканти, художници. При това има индивидуален подход към всеки ученик.

"Учих с удоволствие, разговарях с приемното семейство, ползвах дори и „бебешки английски” за малките им внучета, когато дойдоха на гости и някак неусетно преодолях бариерата с говоренето. Пасивните думи в главата ми се превърнаха в активни", разказва Албена Костова.

Двете седмици излитат неусетно бързо, а сега българската си дава сметка, че това е била най-невероятна ваканция, през която е намерила нови приятели, подобрила е английския си, пътувала е през уикендите и дори е успяла да си почина.

Самото училище организира разнообразни занимания след часовете - рисуване, футбол, допълнително говорене, плуване с лодки, посещение на музеи. През уикендите има организирани екскурзии до различни градове.

Албена посещава родния град на Шекспир - Стратфорд на Ейвън и замъка Уоруик .

"Ако някой все още се чуди или колебае за езикова ваканция в чужбина, надявам се да му помогна в решението. Поставяйте високи цели и изисквания към себе си, премахвайте ограниченията и бариерите по пътя си и влагайте в знания и умения. Няма по-добро вложение, от вложението в себе си. Никога не е късно да инвестираш в своето бъдеще", категорична е Албена Костова, вече свободно говорещ английски доктор по генетика.
Албена Костова по време на една от организираните екскурзии в рамките на езиковата ваканция.

Албена Костова по време на една от организираните екскурзии в рамките на езиковата ваканция.
  Формулата на обучението - забавляваш се и започваш да разговаряш с лекота.
Формулата на обучението - забавляваш се и започваш да разговаряш с лекота.
  Българката е успяла да види и различни забележителности - като замъка Уоруик.
Българката е успяла да види и различни забележителности - като замъка Уоруик.