В ЮАР се сбиха за тоалетна хартия, в Лондон токът спря

Стрелби и нападения попариха ентусиазма на американците за изгодни сделки в деня на големите намаления, известен като Черен петък.

Пред магазин на “Уолмарт” в Сан Антонио, Тексас, клиент се опита да възпре мъж, който влачеше жена за косата и я биеше, но бе застрелян от побойника. Полицай стои до колата на мъж, застрелян от побойник на паркинг в Тексас.

Полицай стои до колата на мъж, застрелян от побойник на паркинг в Тексас.


Друга клиентка, влизаща в мола, е тежко ранена от случаен куршум. Убиецът побягна, но бе хванат и арестуван.

На паркинга на магазин “Мейсис” в Ню Джърси бе убит 21-годишен младеж, а брат му - тежко ранен. В Рино, Невада, купувач застреля друг в спор за паркомясто. В Мемфис, Тенеси, неизвестни откриха огън по мъж пред търговски център “Хамилтън” и го рани тежко. Полиция отцепи района и евакуира клиентите. Още двама са пострадали при стрелба в мол в Чатануга.

За разлика от 2014 г., когато в САЩ магазините пращяха от клиенти и имаше битки кой да се докопа до стоката, сега някои от тях останаха празни, защото се пазаруваше главно по интернет. Грабеше се всичко - от черна и бяла техника до хавлиени кърпи и бельо. Особено много се купуваха оръжия, съобщи Си Ен Ен. Онлайн продажбите надхвърлиха 1,7 млрд. долара и според прогнозите ще достигнат $ 3 млрд. - ръст с 11% по-висок спрямо миналата година.

По света разпродажбите също предизвикаха истерични сцени. В Йоханесбург, Южна Африка, тълпи се сборичкаха за тоалетна хартия. Продавачите мятаха рола по хората, а те ги ловяха във въздуха.

В Гърция, където Черен петък се провежда за първи път, отиващите на пазар предизвикаха огромни задръствания по пътищата.

Снимки от Унгария, Япония, Бразилия показаха дълги опашки, виещи се около търговски центрове и универсални магазини.

В разгара на разпродажбите в петък Централен Лондон остана няколко часа без ток. Магазините в Сохо, по Риджънт стрийт, площад “Пикадили” и китайския квартал внезапно потънаха в тъма към 19 ч местно време. Причината - прекомерна консумация на електричество заради голямото струпване на хора там.

В много страни клиентите констатираха, че ги мамят, като свалят нарочно завишени дни преди това цени. Забелязаха и друг трик - просто сменят етикета с друг, съобщаващ, че стоката е намалена, но цената остава същата.