Обществени поръчки за огромни суми ще обяви МВР през тази седмица. Общата сума е 166 731 995 милиона евро за справяне с миграционния натиск и охрана на границата.

Тези поръчки обаче

ще бъдат

финализирани

при бъдещото

служебно

правителство Тъкмо затова са съгласувани с новия президент Румен Радев според зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

Общо 107 879 665 евро за четири обществени поръчки, свързани най-вече с Гранична полиция

- за изграждане на интегрирани системи за наблюдение на външни граници (2 8 704 000 евро);

- за доусъвършенстване на шенгенската информационна система (20 791 675 евро);

- за разширение на ТЕТРА системите (29 355 930 евро);

- за оборудване за граничен контрол и наблюдение (29 046 060 евро);

Това са поръчки за датчици за движение, самонасочващи се и сигнализиращи за мигранти камери, засичащи топлина снимачки и сензорни линии, прехващащи бежанци. Парите са близо 2/3 от 166-те млн. евро, отпуснати от Европейската комисия на вътрешното ведомство.

Пета обществена поръчка за 31 214 917 евро ще има за нови автомобили за областните дирекции и Гранична полиция. С тях ще се закупят високопроходими джипове, микробуси, автобуси и коли за поддръжка на цялото обурудване.

Целта е максимално да се ограничи нелегалното навлизане на мигранти през зелена граница. Именно тук се намесват сигнализиращите камери. Те улавят движението, насочват се автоматично в посоката, от която идва, и предават сигнала в командния център, откъдето пращат екип. Топлинните снимачки пък ще трябва да помагат на умната техника чрез засичане на телесната топлина на бежанците. Тяхното движение ще бъде улавяно и със сензорни линии, които подават сигнал, в случай че някой ги пресече.

За какво ще са парите за обновяване на техниката на Шенгенската информационна система. Чрез нея се обменят данни за крадени коли, издирвани лица и други. Ще се закупят нови програми, тъй като тази година влизат в сила промени в Шенгенския кодекс. Така ще има систематичен 100-процентов контрол при излизане на европейци през външна граница на евросъюза. Целта е да се намали рискът от пътуване с цел обучение в тероризъм.

“Това ще натовари системите, а забавянето в работата на служителите намалява възможността за адекватна преценка на риска. Обновяването на системите е и мярка срещу нелегалната миграция”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Системата ТЕТРА, за която ще отидат 29 милино евро, е съкращение за наземно транкинг радио. Тя е единият комуникационен стандарт за надеждна комуникация за обществена сигурност, или така наречените професионални мобилни мрежи. Използва се в цяла Европа. В момента мрежата не покрива границите с Турция и Гърция, показва справка в сайта на МВР. Към системата могат да бъдат свързани датчици за измерване на радиацията, сензори за дим в ключови сгради и дори камери на Пътна полиция. Тя се използва от КАТ, Криминална и Гранична полиция и Бърза помощ. Само с един комбиниран терминал може да се проверят лични данни от документ, пръстови отпечатъци, снимки и регистрационни номера на коли.

В миналото мрежата е изграждана на летища и пристанища от “Комтек 2006”. От фирмата обаче не вдигнаха телефоните си и засега не е ясно ще кандидатстват ли и при новата обществена поръчка за почти 30 млн. евро.

Най-големият дял от парите обаче ще отиде за изграждане на зони за наблюдение там, където все още няма такива по българо-турската граница.

Основната част от новите 400 автомобила ще са високопроходими джипове 4х4. Те ще са по-високи от нормалното, а според предварителните изисквания ще трябва да има специална опция за превключване на предавките - всички колела, само предни, само задни и дори леви или десни. Микробусите ще се ползват най-вече от граничари за реагиране на сигнали и ще са с вместимост от 8 до 16 места, казаха източници на “24 часа”. Те също ще трябва да са 4х4. Такива произвеждат няколко от автомобилните гиганти от Япония. Има обаче и идващи от Германия бусове, отговарящи на условието. Ще има и специфично

изискване за

големината на

гумите, както и

за харча на

гориво на 100 км

Автобусите ще трябва да побират поне 32 души. С тях ще се превозват мигранти към бежанските центрове, а няколко автомобила ще се на разположение на техническия персонал, който ще се грижи за поддръжката на цялата техника.

Шеста поръчка на стойност 5 млн. евро ще бъде обявеназа нуждите на пожарната. С тях ще се закупят 500 специални контейнера. Те ще се ползват при кризи за настаняване на мигранти. Площадка за такива контейнери е предвидена в бежанския лагер в Харманли. Те ще побират до 500 души.

Седма поръчка на стойност 14 млн. евро ще е за подготовка и логистика при провеждането на специализирани полицейски операции. Те ще са както по линия на противодействието на нелегалната миграция, така и срещу битовата престъпност. Задържаните бандити пък ще се “радват” на модернизирани арести, за които са отделени 714 000 евро (осмата поръчка).

Самите полицаи и граничари

пък ще се возят

в новите коли с

нови униформи Пожарникарите ще получат и защитни средства. Така деветата обществена поръчка ще струва на вътрешното министерство малко над 7 млн. евро.

Първите 5 обществени поръчки ще бъдат пуснати тази седмица. Те са за развитие на системите ТЕТРА и Шенген, обновяване на техниката по границата, нови джипове и контейнери за пожарната. Общата им стойност е малко над 102 млн. евро.

Пакетът обществени поръчки за охрана на границата изпреварва по стойност обществената поръчка за толсистема по пътищата. Тя е за над 200 млн. лв.

Спешното пускане на тези обществени поръчки се налагало заради кратките срокове, които ЕК е дала на България за усвояване на средствата.

До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Патрулките за “полицай във всяко село” от търг от 2016 г.

300-те нови патрулки за акцията “Полицай във всяко село” са част от общо 1000 патрулки, сза които бе обявена обществена поръчка за 29 млн. евро през август м.г.

Тази година ще се вземат 600 нови патрулни автомобила. Така вътрешното ведомство ще обнови повече от половината си автопарк. Това ще стане по рамковото споразумение, което МВР има от 2016 г. с вносителите на КИА, “Пежо” и “Шкода” за доставка.

МВР вече получи първите 278 нови автомобила, които са били поръчани още през миналата година. Те ще струват 7,2 млн. лв. и парите вече са осигурени.

С нови 2 млн. лв., които получи полицията, ще бъдат поръчани още 300 патрулки на обща стойност 8 млн. лв., стана ясно от правителственото постановление за отпускане на извънредните пари на МВР. Вътрешното министерство разполагало със собствени 6 млн. лв., за да доплати. След като пристигнат новите патрулки, старите няма да бъдат пращани по селата, а същият брой от най-старите коли ще бъдат бракувани. Последните автомобили са купувани през 2008 г., а има и от 2001 г., които са тотално амортизирани.