1 млрд.лв. са във Фонда на фондовете и чакат да стигнат до бизнеса, казва финансовият министър Владислав Горанов

България е на второ място в Европейския съюз по мобилизиран финансов ресурс от плана "Юнкер" спрямо брутния вътрешен продукт- над 2%. Това съобщи зам.управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова на дискусия с бизнесмени, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Българските малки и средни предприятия ще имат достъп до 1,4 млрд. евро по плана за инвестиции в Европа, наричан още "Юнкер". Парите няма да се дават под формата на безвъзмездно финансиране (грантове), а главно чрез достъпни (нисколихвени) банкови кредити и фондове за рисков капитал, предупреди Цанова. Ще се подкрепят проекти в областите: иновации, изследвания, енергетика, вкл. енергийна ефективност, транспорт, информационни и комуникационни технологии, околна среда, социални дейности, здравеопазване, култура и туризъм. "Парите са в процес на мобилизация. Част от финансовите инструменти вече действат и банки партньори - Сибанк, Райфайзенбанк, Уникредит Булбанк, Прокредит банк - финансират малкия и среден бизнес. Търсенето е голямо, първите проекти вече се изпълняват. Колкото по-бързо мобилизираме тези програми, толкова по-бързо ресурсът ще влезе в българската икономика", смята Цанова. Компаниите с големи проекти над 15 млн. евро може да кандидатстват директно в Европейската инвестиционна банка за пари по плана "Юнкер". Българският бизнес рядко прави такива големи инвестиции и затова по-голяма част от ресурса се насочва към по-малки проекти чрез банките партньори, каза Илияна Цанова.
Пред жуурналисти, тя уточни, че вече има три големи проекта от България, които са кандидатствали за пари по европейския план за инвестиции - единият е в хранително-вкусовата и преработвателна промишленост (30 млн. евро), другия - в областта на информационните и комуникационните технологии, и не посочи третия.
При откриването на дискусията, Цанова припомни, че планът "Юнкер" бе създаден за справяне с икономическата криза в Европейския съюз. Общността вече тръгна по пътя на растеж, но той е недостатъчен, особено в страните с дългови проблеми. Гръбнакът на плана "Юнкер" са 21 млрд. евро гаранции, чрез които ще бъде привлечен общ ресурс от 315 млн. евро (1 към 15 ливъридж). "Банките започнаха да кредитират, но голяма част от тях не дават пари на малките и средни предприятия, защото не оценяват потенциала за растеж, а само балансите им. Това обаче е недостатъчно и тук идва ролята на плана "Юнкер", обясни Цанова.
Засега крайният срок за подпомагане на проекти по плана "Юнкер" е юли 2018 г., но се очаква срокът да бъде удължен, както и гаранцията. По този начин за бизнеса ще се осигури допълнителен ресурс.
Във Фонда на фондовете има над 1 млрд. лв. които трябва да се завъртят, за да стигнат до бизнеса. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на конференция, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по темата за Плана Юнкер и финансовите инструменти.
Той посочи, че в момента четири банки имат сключен договор за кредити към малките и средни предприятия при по-благоприятни условия. Горанов припомни, че Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро заем по Плана Юнкер. Има засилен интерес на българските предприемачи къвм портала, който трябва да свърже авторите на проекти с потенциални инвеститори. В него са качени са 7 български проекта, каза Горанов. Той съобщи, че звеното за консултации за българските предприятия ще заработи ефективно в края на март. То ще подкрепи малките и средни предприятия при подготовката на проектите, ще се създаде среда за стартиране на успешни проекти, каза министърът.
Фондът на фондовете е изключително предизвикателно начинание. Европейската комисия (ЕК) се съмняваше в капацитета ни да управляваме самостоятелно средствата за финансови инструменти, коментира Горанов ситуацията около създаването му. Той допълни, че остава да изградим национален капацитет и финансови инструменти максимално близо до бизнеса.